Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tid för en klo

Visst vågar du variera kräftskivan. Skippa det trista rostbrödet och satsa på en hembakad purjolökspaj i stället. Eller varför inte en urläcker kräftpizza för alla som tröttnat på allt skalande. Normalt sett toppas pizzan med kräftstjärtar, men den kan även göras helt vegetarisk och ändå smaka och dofta som kräftor! Rena, rama trolleriet.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-08-05 03:00
Trolleri eller inte, det är dillen som gör att kräftor smakar som de gör. Inte vanlig dill utan dillkronor vilket egentligen är fullt utslagna dillblommor. Naturen är så finurlig att både kräftor och dillkronor kommer ungefär samtidigt. Dill har odlats sedan urminnes tider och de äldsta kända odlingarna fanns i östra Medelhavsområdet redan för drygt 2 000 år sedan. Då användes dill liksom mynta och kummin som betalningsmedel för skatt. Till Sverige kom dillen med munkar som uteslutande såg dill som en läkeört bra mot magknip, sömnlöshet och hicka. Dill ansågs även hålla häxor och troll borta.Koka ny lag
I dag används dill till tusentals rätter, men krondill i första hand till inläggningar och kräftkok. Men, och det är viktigt, dillkronor som kokats får inte ligga kvar i lagen för då blir hela kräftkoket förstört. Dillkronorna ska vara med under kokningen men sedan ska de ersättas med nya för att kräftorna ska bli lyckade.Att koka ny lag till redan kokade kräftor gör underverk med vanliga frysta importkräftor. Tina kräftorna i kylskåp, koka lagen i god tid så att den hinner kallna och låt kräftorna ligga något dygn i den nya lagen tillsammans med nya dillkronor.Viktiga tillbehör
Kräftor är gott, men det är svårt att äta sig mätt på dem. Tillbehören är viktiga och de måste harmonisera med skaldjuren. Rostat bröd och kryddost går an, men är inte särskilt festligt. Bättre med en spröd paj fylld med purjolök. Pajen kan förberedas och värmas i sista stund. En omelett toppad med god svampstuvning är inte heller fel.Ett mer udda inslag kan vara en pizza med kräftsmak. Den kan skäras upp i små bitar och bjudas som tillbehör till kräftorna eller ätas som en egen rätt med eller utan kräftstjärtar. Kräftsmaken kommer i det här fallet från kombinationen tomat och dillfrö vilket gör att kräftpizzan i grunden är vegetarisk, hur konstigt det nu än kan låta.
Till 1 kg kräftor:2 liter vatten3/4 dl salt1 tsk socker33 cl porter (eller mörkt öl)rikligt med krondill1. Koka upp vatten med salt, socker och porter alternativt mörkt öl. Lägg i dillkronorna och låt lagen koka kraftigt ett par minuter.2. Ta bort dillkronorna. Ställ lagen att kallna. Det är viktigt att lagen är helt kall innan den hälls över de redan kokta kräftorna och ny krondill. Undvik att stoppa fingrarna i den färdiga lagen och förvara lag och kräftor i kylskåp fram till serveringen. Efter 12 timmar i lagen är de som godast.OBS! Ska man koka färska kräftor från grunden måste saltmängden dubbleras och lagen vara kokande när de levande kräftorna läggs i några åt gången så att koket inte avstannar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om