Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Textilens nya form

Kris i tekoindustrin. Så läste vi länge om svensk textilindustri. Men det är en bransch i förändring - och framtiden stavas hightech.

Bildtext 1: Bildtext 2: Bildtext 3:

Bildtext 1: Bildtext 2: Bildtext 3:

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2006-09-02 06:00
Tredimensionella tyger till oljesanering, ljudabsorberande - och estetisk - ullväv och stickade konstgjorda korsband till trasiga knän. Det är några exempel på vad textilindustrin i dag sysslar med. Utställningen "Textil evolution", visas just nu på Tekniska museet i Stockholm.
- Det finns inga begränsningar för vad man kan använda textilen till. Den är ofta bärare av annan teknik. Vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt nu. Traditionell textilindustri har förvandlats till textilteknik, säger Göran Andersson, intendent på Textilmuseet i Borås, som har producerat utställningen.

Telefonen i handsken
Ett exempel är textilföretaget Ludvig Svensson, som vid sidan av de välkända Pelle Vävare-frottéerna numera även gör klimatvävar för växthus och utomhusodlingar. Ofta handlar det om att använda textilvärldens kunnande på nytt sätt och samarbeten med forskare och företag från andra håll är avgörande. Lena Berglin vid Textilhögskolan har tagit hjälp av it-branschen när hon har tagit fram ett par skidhandskar som det går att ringa med - utan att plocka fram mobiltelefonen ur fickan. Handsken är inte bara tänkt för skidbacken, utan även i andra situationer då headset eller telefon är svårhanterbara. Nästa steg är en synlig display och en GPS-navigator.
Den traditionella bilden av textil som konsthantverk behöver inte hamna i motsats till högteknologiska lösningar. Margareta Zetterblom kombinerar funktion och utseende i sina ljudabsorbenter. De fungerar på samma sätt som dagens ofta tråkiga ljudabsorberande skivor, men är gjorda i ren ull, vågmönstrade i olika design att hänga på väggarna.

Rent på egen hand
- Det är ett naturmaterial med en otrolig elasticitet, som fungerar mycket bra för att absorbera ljudvågor. Dessutom håller sig ull rent på egen hand, smutsen tränger aldrig in, berättar Göran Andersson.
Enligt honom är den högteknologiska textilen på frammarsch i Sverige, med satsningar från Textilhögskolan, forskningsföretaget IFP, Chalmers med flera. Ett svenskt företag gör bilklädslar till flera av de stora bilmärkena och ett annat står bakom "mirakeltrasan". I OS i Aten testade några av svenskarna en ny kylväst, som när temperaturen överstiger 28 grader har en kylande effekt. Framöver tror man på användningsområden även i brandförsvaret och för MS-sjuka.

Komposterbara tyger
Ett viktigt mål för forskarna är att få fram mer miljövänliga textilier, alternativ till dagens syntetmaterial. Hampa är ett sådant framtidsmaterial, som i ny, förfinad form används av bland andra Georgio Armani. Ett annat är PLA, polymjölksyra, som kan användas på samma sätt som polyester. Den stora skillnaden är att där polyester, som är oljebaserat, inte är förnyelsebart så görs PLA av majs och potatis. Komposterbart med andra ord, och vid förbränning blir det till koldioxid och vatten.
- Än så länge är det inte färdigt att använda, det tål bara 110 grader, alltså inte ens strykning. Nu använder man det till fyllnadsmaterial i stället, men i framtiden kommer vi se plagg gjorda av PLA, man arbetar intensivt med det, säger Göran Andersson.Fotnot: Utställningen "Textil evolution" visas till september 2007 på Tekniska museet i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om