Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Terrängkörningslagen är enkel men missförstådd

Egentligen är den hur enkel som helst att förstå, terrängkörningslagen. Men den här sommaren har överträdelserna varit fler än vanligt, enligt många av länsstyrelsens och Naturvårdsverkets representanter runt om i landet. Och det är det snabbt ökande antalet fyrhjulingar och husbilar som är boven i dramat.

Oavsett hur djupa dikena är så är all körning vid sidan av vägen ett brott mot terrängkörningslagen. Inte ens markägaren har rätt att ge tillstånd.
Foto: Rolf Gildenlöw

Oavsett hur djupa dikena är så är all körning vid sidan av vägen ett brott mot terrängkörningslagen. Inte ens markägaren har rätt att ge tillstånd. Foto: Rolf Gildenlöw

Foto: Rolf Gildenlöw

Stockholm (TT Spektra)2009-09-09 11:07

- Det är faktiskt idiotenkelt, säger trafikpolisen Ruben Börjesson. All körning med motorfordon utanför vägen är förbjuden. Punkt slut. Du får inte ens köra hemma i ditt eget potatisland.
Terrängkörningslagen är inte heller ny på något sätt, den har funnits i över 35 år, så det går inte att skylla på okunskap om Ruben Börjesson eller någon av hans kolleger tar dig när du befinner dig på fel sida om diket.
Terränggående bilar och motorcyklar, och den nya flugan med fyrhjulingar, har nu skapat ett problem som tidigare var rätt marginellt.

Få undantag
Den här sommaren har också antalet husbilar fullkomligen exploderat ute i markerna.
- Helst ska de stå med framhjulen ända nere i vattnet med sina fordon, säger Malte Kronholm som är länsstyrelsens tillsynsman på Gotland där ju debatten om strandskyddet varit extra het den här sommaren.
- Om jag skulle anmäla alla som bryter mot lagen skulle det ju inte bli några kvar här, suckar han.
Även fyrhjulingarna har ökat ute i markerna - de körs ofta i skogen eftersom de ursprungligen är konstruerade för terrängkörning.
- Men då var de tänkta som arbetsfordon och inte som nöjesmaskiner, påpekar Ruben Börjesson och tillägger att de enda undantag som finns från terrängkörningslagen gäller jord- och skogsbruk samt militär- och räddningstjänst. Även veterinärer och sjukvårdspersonal kan undantas liksom de som arbetar med vägprojektering eller underhåll av kommunikations- och kraftledningar.

Ska vara på vägen
Många tror att det är tillåtet att köra på egen mark eller inom ett inhägnat område. Men det är enligt Ruben Börjesson ett missförstånd.
- Bara länsstyrelsen kan utfärda undantag för till exempel motortävlingar. Och någon allemansrätt gäller inte för den som ger sig ut i skogen med hjälp av motor.
Det finns också undantag för jägare som ska hämta hem fälld björn, älg, hjort eller vildsvin och det kan vara tillåtet att köra på snötäckt mark om det inte finns risk för skador.
Men se det som undantagen som bekräftar regeln. Motorfordon ska hålla till på vägen och ingen annanstans.

Terrängkörningslagen (SFS 1975:1313)
1 Körning i terräng med motordrivet fordon för annat ändamål än jordbruk eller skogsbruk är förbjuden i hela landet
1. på barmark,
2. på snötäckt skogsmark med plant- eller ungskog, om det inte är uppenbart att körningen kan ske utan risk för skada på skogen,
3. på snötäckt jordbruksmark, om det inte är uppenbart att körningen kan ske utan risk för skada på marken.
2 Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om undantag från förbud eller i särskilt fall medge undantag från förbud eller föreskrifter enligt 1 i fråga om körning i räddningstjänst eller viss näringsutövning eller när det annars finns särskilda skäl. (...)
4 Den som med uppsåt eller av oaktsamhet bryter mot 1 första stycket 1-3 eller mot förbud eller föreskrift som har meddelats med stöd av lagen döms till böter. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om