Tema: gruppvåldtäkt
Temat i Jonas Gardells nya roman är inte det minsta hoppfullt: en gruppvåldtäkt. Men "Jenny" är ändå en bok om försoning.- Jag får otroligt många brev från unga tjejer som skär sig. Den här boken är ett meddelande till dem, säger han.
Bildtext 1:
Foto:
- Jag trodde naturligtvis att den skulle handla om min hjälte Juha. Så jag satt tåligt och väntade på att han skulle börja berätta, säger Jonas Gardell, iförd skrikig t-shirt med Batman-tryck.
- Men det gjorde han inte. Han var undflyende. I stället började jag höra någon annan som väldigt tyst började berätta en historia. Det var Jenny, som stod där och viskade.
Jenny berättar, både för läsaren och för den vuxne Juha, att något fruktansvärt hände under en klassfest i slutet av nian. Försommar, tonårsfylla, den utfrysta, mobbade plankan till tjej blir söndersupen och upptagen i gänget hon alltid förnekats. Tror hon. För lite senare, i skogen, blir hon brutalt gruppvåldtagen. Av sina klasskamrater.
Får många brev
Juha börjar söka upp de skyldiga. För att få dem att erkänna och förklara.
- Juha måste ta reda på vad det är som har hänt. Men så småningom förstår han att det inte är för att straffas eller hämnas, utan att för att det ska komma fram. Och när det sedan är framme så måste man förlåta och gå vidare, säger Jonas Gardell.
Den svartaste
"Jenny" är den överlägset svartaste av trilogin om Juha. De roliga passagerna, Juhas upptåg och Gardells slagfärdighet, är nästan helt borta. Men ändå är det en historia om försoning. Om att lägga det onda bakom sig och gå vidare.
- Jag får otroligt många brev från unga tjejer som skär sig armar och ansikte, svälter sig, tvångsprostituerar sig. Dels frossar de i sitt eget självplågeri, och dels i det sår de har blivit tillfogade. Den här boken är ett meddelande till dem.
Och vilket är meddelandet?
- Ett offer måste offra sig, en martyr måste dö. Det finns inga andra funktioner för ett offer eller en martyr. Välj en annan roll. Res dig upp och gå.
Men "Jenny" kan också ses som ett debattinlägg. För hur undviker vi att sådant här inträffar? Hur skyddar vi våra barn från det onda?
- Som förälder handlar det om att vara närvarande. Och om att inte sentimentalisera för mycket. Men man måste inse att barnen är i ett visst läge är utlämnade till sig själva och sin egen förmåga att överleva. Vi som föräldrar kan ge barnen verktyg att överleva med.
Han har skrivit på "Jenny" i fem år. Under tiden har han hunnit med att göra succé med sina två shower "Väckelsemöte" och "Livet". Samt skrivit boken "Om Gud", en samling religiösa betraktelser. Också den fick översvallande recensioner.
- Nu är jag nervös för att jag har haft så många succéer på rad. Det känns som att det är dags för den här stora...
Symbolisk käftsmäll
Han ger sig själv en symbolisk käftsmäll. Hur det går med den saken får vi se.
Men skulle det bli en käftsmäll, har han ytterligare ett projekt på lut: en skiva med inspelningar av några av de sånger han gjort på scen. Inte pop, betonar han. Mer åt chanson-, kuplett- och folkvisehållet.
- Målet var att göra en medelålders skiva. Jag är snart 43 år, och det finns inte någon som vill ha en popskiva ev en 43-åring. För mig handlar det om visor där jag kan berätta någonting.
Får vi någonsin läsa en bok om Sävbyholm igen?
- Det är möjligt att någon börjar berätta något för mig igen om några år. Men det får vi se.
Fakta/Jonas
Gardell
Bor: I Stockholm
Ålder: 43 år (snart)
"Jenny" är en fristående fortsättning på böckerna "En komikers uppväxt" (1992) och "Ett UFO gör entré" (2001).
Böckerna utspelar sig i den fiktiva stockholmsförorten Sävbyholm.
Han kommer själv från den snarlika stockholmsförorten Enebyberg.
Ålder: 43 år (snart)
"Jenny" är en fristående fortsättning på böckerna "En komikers uppväxt" (1992) och "Ett UFO gör entré" (2001).
Böckerna utspelar sig i den fiktiva stockholmsförorten Sävbyholm.
Han kommer själv från den snarlika stockholmsförorten Enebyberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!