Tårta på tårta
Helger och skolavslutningar avlöser varandra så här års. Vi springer omkring och gratulerar och lyckönskar, ibland utan vare sig inbjudan eller anmälan. En mardröm för dem som ska fixa maten, men med tårtor av olika slag brukar det gå bra.
Avrunda tårtkalaset med en tunn bärtårta fylld med bär och läcker citronkräm.
Foto: Fotograf saknas!
Svensk matkultur innebär ofta enkel mat till vardags och ett hejdlöst överdåd till fest. Ju mer mat, desto bättre fest. Smörgåsbord och julbord är bra exempel på hur vi bullar upp när det ska firas något utöver det vanliga. Smörgåstårtan är egentligen skapad med det svenska smörgåsbordet som utgångspunkt. Principen "lite av varje" låter kanske tilltalande, men när blandningen staplas på höjden och smetas samman med massor av majonnäs blir det bara för mycket. En råvara räcker
Vill man göra en god smörgåstårta av traditionellt snitt bör man i huvudsak stanna vid en typ av råvara, antingen det är fisk och skaldjur eller kött. Ingen smörgåstårta blir godare för att man blandar allt, framför allt inte inuti tårtan. Fyllningen kan vara enkel, gärna baserad på smaksatta mjukostar och lättcrème fraiche, för att sedan dekoreras med hela bitar rökt lax, skaldjur eller rökt skinka, allt beroende på vilken inriktning man valt. Principen "skylta med det bästa" är för övrigt den teknik som används av proffsen antingen de gör smörgåstårtor eller andra uppläggningar. Och kom ihåg, det är aldrig fel att ta ut svängarna när det kommer till dekorering. En och annan jordgubbe bland räkor och lax är aldrig fel i dessa försommartider.
Smörgåstårta med lax och skaldjur
För 4 personer (kan utökas om man vill)
4 skivor hönökaka eller landgångsbröd 1 dl majonnäs, 40 % 2 dl lättcrème fraiche 200 g skalade räkor 200 g kallrökt lax 3 hårdkokta ägg 100 g mjukost med räkor Till garnering räkor, rökt lax, ishavsrom, olika salladsblad, körsbärstomater, gurka, örter, melon och jordgubbar 1. Kantskär bröden och skär dem till den form tårtan ska ha. Blanda ihop majonnäs och lättcrème fraiche. 2. Första lagret: Några matskedar majonnäsblandning smaksatt med hackade räkor. 3. Andra lagret: Några matskedar majonnäsblandning smaksatt med hårdkokt, hackad ägg. 4. Tredje lagret: Några matskedar majonnäsblandning blandat med lika mycket mjukost med räksmak samt några skivor fint strimlad, kallrökt lax. 5. Bred majonnäsblandning på ovansidan och runt kanterna. Garnera med olika salladsblad, räkor, rökt lax, ishavsrom. Gärna med metoden "droppa över" i stället för raka rader. Toppa med gurka, körsbärstomater, örter, tunna melonklyftor och jordgubbar.