Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tantblomman har blivit trendig

Nu är det dags att väcka vilande pelargoner. Tantblomman som blivit trendig röner ett allt större intresse. - Att samla på dem har blivit en ny folkhobby. De är så lättskötta att alla kan lyckas, säger Susanna Rosén som i sommar ger ut en bok på temat.

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-04-14 13:31

Bilen klarar sig fint utomhus även om det blir både minusgrader och hagel. Så hemma hos journalisten och författaren Susanna Rosén har den helt sonika fått flytta ur garaget - till förmån för vinterlediga pelargoner.
- De sover faktiskt inte helt, utan är mer slumrande, förklarar Rosén medan hon försöker leta fram en växt som redan blommar i vad som ser ut som ett mindre hav av pelargonblad nere i garaget.
Ett 50-tal sorter förvarar hon här ända fram till slutet av maj. Men Susanna Rosén ser sig ändå inte som någon samlare. Och det beror ju alltid på vad man jämför sig med. I "Stora pelargonboken" som hon just lagt sista handen vid porträtteras, bland annat, ett par riktigt inbitna specialister.

FolkhobbyMen det är inte bara sådana som fått upp ögonen för den färgglada blomman.
Tantplantan med töntstämpel har gått och blivit trendig.
- Pelargoner har liksom blivit en ny folkhobby. Det finns så otroligt mycket att välja mellan, och dessutom är de så lättskötta att alla kan lyckas med dem, säger Susanna.
Hennes eget intresse väcktes under en resa till Sydafrika i slutet av 1990-talet. Dit har hon sedan återvänt många gånger. Framför allt till landets södra del, varifrån 80 procent av alla pelargoner härstammar.
- Ursprunget till alla våra odlade pelargoner växer vilt i Sydafrika. Att se dem i vilt tillstånd ger ett helt annat perspektiv.

SticklingarDen populära växten är inte fröäkta, vilket innebär att om man sår ett frö från en pelargon får man inte en likadan sort som moderplantan. För att efterlikna originalet måste man i stället ta sticklingar. Och då passar våren perfekt. Nu ska pelargonerna ändå väckas ur sin dvala och beskäras.
Det sistnämnda är visserligen inte nödvändigt, men främjar tillväxten och ger en mer förgrenad planta, samtidigt som man alltså får tillfälle att ta sticklingar.
Har man sina pelargoner inomhus kan man plocka fram dem för bearbetning rätt tidigt på vårvintern, men för Susannas uppsättning råder stillheten ett tag till. Först i slutet av maj bär hon fram dem till en skyddad plats under tak i trädgården.

Susannas bästa pelargontips:
+ De så kallade zonalpelargonerna, gruppen som de flesta av våra odlade pelargoner tillhör, växer inte under full sol i vilt tillstånd. De gömmer sig gärna en aning, så tänk på det vid placeringen. Lite halvskugga mår pelargonen bättre av.
+ De flesta böcker råder pelargonodlare att blanda jorden med små lecakulor eller annat som ger mer luft. Susanna Rosén anser att helt vanlig blomjord ger finare pelargoner.
+ Göd pelargonerna under sommarhalvåret. Vanlig gödning för blommande växter fungerar utmärkt.
+ Lysrör över pelargonerna i ett svalt utrymme är perfekt för vinterförvaring. Ska pelargonerna stå utomhus bör de stanna i vinterdvalan fram till slutet av maj.
+ Beskärning är inget måste. Har du en stor pelargon som är fint grenad behöver du inte alls beskära den.
+ Köp nya Mårbackapelargoner eller andra uppdrivna sorter på våren, så får du vårkänsla på fönsterbrädan långt innan de andra pelargonerna börjat blomma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om