Ta kontroll över saltet
Nästan all mat vi äter innehåller salt. Det kan bli för mycket - och det kan bli precis lagom. Lär dig använda saltet på rätt sätt.
Fisk som saltas en stund före tillagning får betydligt bättre smak. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Vad som gäller är att ta kontrollen över saltintaget. Många livsmedel skulle klara sig hur bra som helst med lägre salthalter än i dag och sker nedtrappningen successivt är det få som ens skulle märka att mängden salt minskat. Vår förmåga att avgöra salthalten i mat är nämligen påverkbar. Slentrianmässigt saltande på upplagd mat är inte bra, då man lätt tenderar att salta mer och mer sett över tid.För att minska salthalten i mat men ändå ha kvar den smakförhöjande effekten kan man ge saltet tid att verka. Fisk kan saltas några timmar innan tillagning och därmed hinner smaken utvecklas trots att man i praktiken minskar på mängden salt. Fågel och ljust kött som ska stekas helt igenom kan saltas genom rimning. Det innebär att köttet får ligga i en svag saltlag några timmar innan det tillagas. Vid tillagningen kryddas köttet med enbart peppar och örter.Framtidens kök
Att salta genom rimning är inget nytt under solen. Yrkeskockar använder ofta metoden för att få god smak åt hela fisken eller köttbiten, inte bara krydda på ytan. Gravad lax är en variant i samma riktning även om många recept innehåller på tok för mycket salt. Genom att tillsätta mer socker än salt får man en mildare lax om än inte lika hållbar. Vill man halstra eller grilla gravad lax är det ännu viktigare att minska på salthalten. Mer smak men mindre salt är det som gäller i framtidens kök.