Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Syrligt vårtecken

Plötsligt börjar det spira i trädgårdslandet. Först en stor knopp som efter några dagar skjuter iväg stjälkar åt alla håll och kanter. Visst känner vi igen växten. Det är rabarbern som är på väg upp ur jorden.

Rabarberdryck. Med en rejäl dos socker förvandlas rabarbern till god saft.
Foto: Dan Strandqvist

Rabarberdryck. Med en rejäl dos socker förvandlas rabarbern till god saft. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm (TT Spektra)2009-05-14 03:00
Rabarber är bland det första som dyker upp i landet på våren. Vårt förhållande till rabarber är kopplat till vår, men det hjälper inte på den internationella arenan. I franska kokböcker anses rabarber vara i det närmaste oätlig. Möjligtvis kan man tänka sig att använda växten i medicinskt syfte. I äldre franska kokböcker beskrivs rabarbern ha utmärkta laxerande egenskaper. Fast då visste man inte riktigt vad man gick miste om. De arma stackarna stoppade nämligen i sig rabarberrötter. Inte undra på att det gick som det gick. Bäst smak nu
Först i mitten av 1800-talet insåg man att det var stjälkarna som skulle ätas. De var visserligen betydligt smakfullare, men att sträcka sig till att beteckna dem som goda klarar man inte ens av i dag. Engelsmännen är däremot mer intresserade av rabarber, inte minst som chutney att servera till heta rätter, gärna sådana med indisk kryddning. Ursprungligen kommer rabarbern från Sibirien. Växten är flerårig och bästa smaken har den under våren och försommaren. Längre fram i sommar blir stjälkarna lätt träiga, men håller man efter rabarbern och inte låter den stå för länge kan man använda den långt in på hösten. Bra putsmedel
Rabarber är rik på oxalsyra som i sin tur binder kalcium. Av den anledningen bör man undvika att ge rabarber till små barn. Mjölk eller grädde bör alltid serveras till eftersom det minskar oxalsyrans negativa effekt. I stora delar av världen anses rabarber fortfarande bara vara en medicinalväxt, speciellt bra för matsmältningsorganen. Vidare kan rabarberrot användas för att färga hår gult och krossade rabarberblad lär vara effektiva som putsmedel för mässing och koppar.

Rabarberpaj

För 4 personer

Till pajdegen: 150 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten Till fyllningen: 4-5 rabarberstjälkar 2 syrliga äpplen 2 msk strösocker 1 tsk mald kanel 1 tsk mald kardemumma Till servering: 2 dl vispad grädde 1. Blanda pajdegen. Kör mjöl och matfett i matberedaren och avsluta med ett par matskedar iskallt vatten. Låt degen gå ihop, ibland krävs det ett par tag med händerna, och ställ den kallt en halvtimme före utbakning. 2. Dra bort det yttersta skiktet från rabarbern. Skär resten i små bitar. Skala och kärna ur äpplena. Skär fruktköttet i små bitar. Blanda rabarber- och äpplebitar i en skål och krydda med socker, kanel och kardemumma. 3. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Klä smörade portionsformar med deg. Fyll pajerna med rabarber- och äppleblandningen. Lägg ett mönster av tunna degremsor över och grädda pajerna cirka 20 minuter i 225 graders ugn. Serveras ljumma med iskall vispad grädde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om