Syrahdruvan förför med kraft
Rödvinsdruvan syrah (med synonymen shiraz) har sitt ursprung i franska Rhônedalen. Det senaste årtiondet har det skett en närmast explosionsartad nyplantering av druvan runt om i världen och många som gillar riktigt smakrika viner älskar den.
Foto: PATRICK GARDIN
I Sydafrika, Kalifornien och Sydamerika görs i dag utmärkta och ofta mycket prisvärda representanter. Det gäller även i Australien där den funnits länge. Australien kan ses som dess andra hemland.Här blandas druvan ofta med cabernet sauvignon och ges en mjukare mer publikt saftig framtoning i de billigare vinerna. Men går man upp i pris så hittar man även många riktigt maffiga, ibland extremt fruktintensiva, 100-procentiga shirazviner.Kräver motstånd
Smakrikedomen och stöddigheten i framtoningen gör att de här vinerna behöver kraftfulla kontrahenter på tallriken. Mesiga anrättningar blir totalt överkörda.Till vilträtter - som till exempel en mustig gryta på älg med enbär och lagerblad - passar syrah ofta ypperligt. Men även till kraftfullare rätter på nöt och lamm, och till lagrade ostar som västerbotten och parmesan, kommer den till sin rätt.På Systemet finns det i dag många goda syrah/shiraz-viner att botanisera bland. I faktarutan intill listar jag några personliga favoriter.
Purcupine Ridge Syrah 2008, Sydafrika (nr 22996) 92 kronorTabal’ Shiraz Reserva 2007, Chile (nr 6598) 93 kronorBrown Brothers Shiraz 2006, Australien (nr 6383) 99 kronorPenfolds Thomas Hyland Shiraz 2006, Australien (nr 6301) 109 kronorPeter Lehmann The Barossa Shiraz 2006, Australien (nr 16381) 119 kronorCrozes-Hermitage Les Launes 2006, Frankrike (nr 2800) 138 kronorPenfold’s Kalimna Bin 28 Shiraz 2005, Australien (nr 16320 ) 159 kronor
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!