Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Syra maten - må gott

Förr syrades det i vart och vartannat hem så här års. Så gjorde frysboxen entré och det blev omodernt att använda mjölksyrebakterier i konserverande syfte. Men det finns fördelar för hälsan.

Basen i kimchi är kinakål, rättika och chili. Här i en mildare variant än den koreanska förebilden. 
Foto: Dan Strandqvist

Basen i kimchi är kinakål, rättika och chili. Här i en mildare variant än den koreanska förebilden. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-09-02 03:00
Syrningen innebär att framför allt nyttiga bakterier och socker omvandlas till mjölksyror som i sin tur har en konserverande effekt utan att näringsvärdet försämras. Perfekt för alla som vill äta kolhydratfattig mat. Syrad mat stärker immunförsvaret, gör oss tåligare mot främmande, skadliga bakterier och förbättrar matsmältningen.Men det gäller att välja råvara med omsorg. Det lönar sig att köpa obesprutade grönsaker, inte bara för att det känns bra i största allmänhet utan för att besprutade grönsaker inte har samma mängd naturliga mjölksyrabakterier. Jobba med rena händer och använd rena redskap och burkar.Förvandlad kål
För att sätta fart på syrningsprocessen måste mjölksyrabakterierna komma i kontakt med de naturliga sockerarter som finns i grönsakerna. Då bildas mjölksyra som är en naturlig konserveringsmetod med god hållbarhet så länge burkarna förvaras i kylskåp.Ett sätt att påskynda processen är att tillsätta vassla från filmjölk eller yoghurt. Metoden kan användas till syrning av flertalet grönsaker men här stannar vi vid vitkål som med syrning förvandlas till surkål.I Sverige ses surkål som en udda grönsak men kommer man till Tyskland, Polen och vidare österut skulle man inte klara många dagar utan surkål. Polska nationalrätten bigos är bara ett exempel på hur surkål serveras.Prova koreanskt
Syrat på asiatiskt vis är i princip samma sak, även om man där gärna laddar med rejäla mängder chili i en eller annan form. Starkt blir det, för våra smaklökar ofta för starkt, varför receptet på koreansk kimchi är anpassat för vår smak. Här är det kinakål, eller salladskål, som tillsammans med rättika utgör grunden. Kimchi serveras snart sagt dygnet runt i Korea. Den äts som tillbehör och är uppskattad som fyllning i pannkakor. Kryddningen är typiskt asiatisk med ingefära, vitlök, chili och fisksås, det senare en jäsning även det som framför allt bidrar med sälta.Så tvätta händerna och häng med in i de syrade grönsakernas värld.
Ger ca 1 kg färdig surkål1 liter naturell yoghurt1 kg riven vitkål3 syrliga äpplen3 msk grovt salt1-2 tsk hel kummin (om man vill)1. Ett dygn innan kålen ska syras måste yoghurten hällas upp i silduk eller stort kaffefilter. Sätt ett kärl under för att samla upp vasslan. Låt avrinning pågå i 10 timmar. Den fasta yoghurten som blir kvar i silduken kan smaksättas med örter och ätas som färskost.2. Dela vitkålshuvudet i två delar rakt genom roten. Skär bort den hårda rotstocken och ta även bort de yttersta bladen. Riv kål och äpplen i matberedare eller på råkoststrimlare.3. Stöt kålen med mortelstöt eller potatisstöt i rostfri bunke. Pressa ner kålen i en glasburk och varva med äpple, salt och kummin. Slå på vasslan och lägg gärna en liten kopp eller liknande som tyngd på kålen. Förslut med tättslutande lock.4. Ställ burken i rumstemperatur och vänta några timmar. Kontrollera att vätskenivån stigit så den täcker kålen, det vill säga att processen kommit igång.5. Efter 4 dygn öppnas burken. Doften ska vara syrlig men ändå frisk och vätskan ska täcka kålen. Ställ burken svalt, gärna i grönsakskyl (+10-12 grader) eller sval källare. Efter två veckor är surkålen färdig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!