Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Syditalienska finesser

Södra Italien och Sicilien bjuder på ett böljande landskap som badar i sol och värme en stor del av året. Jordarna är ofta magra och närheten till havet gör att fisk och skaldjur utgör en viktig del av kosten.

Var generös med rosmarin som ger fin smak åt kummelfilén.

Var generös med rosmarin som ger fin smak åt kummelfilén.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-03-12 03:00
Det är med Italien som med Sverige, den lokala maten skiljer sig väsentligt beroende på om man är i landets södra eller norra del. För Italiens del är det i norr man frossar i mejeriprodukter och nötkött. I söder är det mest lamm, gris och allt vad havet ger. Tomater och auberginer är de stora grönsakerna och här möter även orientaliska kryddor och ingredienser som kanel, kryddnejlika och russin upp. Närheten till den afrikanska kontinenten är tydlig, i synnerhet när det kommer till desserter.Mat med fantasi
Calabrien är den del av Italien som utgör "tån" på den italienska stöveln. Här lagas rustik, ganska kryddig mat med stort inslag av grönsaker, pasta och korv. Det är ingen hemlighet att landsänden har det tufft ekonomiskt i jämförelse med norr där jobben inom industrin finns. Men som alltid, när tilldelningen är begränsad sätts människans fantasi på prov och mycket av den mat som serveras i Calabrien är förvånansvärt god trots sin enkelhet. Ett bra exempel är den råkost man gör på morötter, kålrabi, selleri, fänkål och zucchini. Tunna skivor eller stavar och en pepprig vinägrett, det är allt. Smaken är underbar och salladen passar till snart sagt allt, även svensk husmanskost. Testa och du vänder våra slentrianmässiga salladsblandningar ryggen.Bästa köttbullarna
De sicilianska citronköttbullarna är ett annat bevis på att matkonsten i söder är värd att ta på allvar. Köttfärssmeten kryddas med citron, både rivet skal och saft, och mot slutet får köttbullarna puttra i vitt vin och vatten smaksatt med i huvudsak lagerblad. Att något så enkelt kan bli så gott är en gåta, och jag törs tveklöst utnämna citronköttbullarna till några av de godaste som rullats på denna jord.
För 4 personer4 portionsbitar kummelfilé, ca 600 g1 liten burk sardeller i olja1 krm svartpeppar1/2 kruka rosmarin1/2 tsk havssalt1 dl veteströbrödolivoljacitroner1. Pensla en ugnsfast form med olivolja och lägg ut fiskfiléer med det som varit skinnsidan nedåt.2. Töm upp en burk sardeller i olja i en sil så oljan kan rinna av. Lägg sardellerna i en kastrull, tillsätt 2-3 matskedar ny olivolja och mosa samman sardeller och olja på svag värme. Krydda lätt med svartpeppar.3. Fördela sardellsåsen över fisken och strö därefter över ströbröd samt lite extra olivolja. Toppa med havssalt, små rosmarinkvistar och saften från en citron.4. Stek fisken mitt i 175 graders ugn cirka 20-25 minuter. Serveras med blandad sallad, massor av citron och gärna en och annan rosmarinkvist. Bröd passar bättre till än potatis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om