Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sveriges enda porslinsfabrik

Sveriges enda kvarlevande porslinsfabrik finns i Gustavsberg. Även om de gamla fabrikslokalerna har blivit på tok för stora och alla andra svenska porslinstillverkare har flyttat sin tillverkning till låglöneländer finns det några som envisas med att vara kvar. Vi besöker fabriken mitt i julruschen.

På 60- och 70-talen arbetade i stort sett alla i Gustavsberg på porslinsfabriken. "I min klass var det ingen som inte hade någon förälder som arbetade på fabriken. Hade man någon släkting som inte jobbade där var man nästan tvungen att förklara varför, typ att det är för att hon är sjuksköterska" berättar Christina Strandberg som i dag är vd på fabriken.

På 60- och 70-talen arbetade i stort sett alla i Gustavsberg på porslinsfabriken. "I min klass var det ingen som inte hade någon förälder som arbetade på fabriken. Hade man någon släkting som inte jobbade där var man nästan tvungen att förklara varför, typ att det är för att hon är sjuksköterska" berättar Christina Strandberg som i dag är vd på fabriken.

Foto: Marc Femenia/Scanpix

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-11-18 10:29

Lisbeth Larsson fäster ett grönt blad på en vit kopp med flinka fingrar och en bit av en disktrasa. På andra sidan bordet sitter Irene Almberg och målar en mörkblå rand runt kanten på vita tallrikar.
- Jag jobbade femton år i den gamla fabriken för länge sedan. Sen blev jag hudterapeut. Men nu är jag tillbaka igen, berättar hon.
Orten har förändrats. På 60- och 70-talen arbetade över tvåtusen personer i porslinsfabriken, som rymde 27 000 kvadratmeter under sitt tak. Ortens befolkning räckte inte till utan arbetskraftsinvandring.
- På 50-talet kom finländarna hit. Sen var det italienare och portugiser på 60-talet och jugoslaver på 70-talet. Och i slutet av 80-talet kom en del indier hit för att jobba på sanitetsporslinsfabriken.


I dag räknas personalstyrkan till knappt 20, och huserar på en golvyta om 5 000 kvadrat. Att vi har hamnat mitt i julruschen märks inte mer än på koncentrerade miner. Någon trängsel på fabriksgolvet är det inte tal om. Annat var det förr.
- Klockan fyra gick det som ett lämmeltåg genom orten. Då ringde klockan att arbetsdagen var slut, och de flesta cyklade hem.
- Alla som bodde här jobbade på fabriken då. Säger man att man jobbar på Gustavsbergs porslinsfabrik i dag får man alltid frågan om inte den är nedlagd.


Orten har genomgått en enorm förändring, men tack vare pendlingsläget till Stockholm är Gustavsberg långt ifrån en gammal insomnad bruksort som det finns en del andra exempel på i landet. Och porslinstillverkningen är i mångt och mycket densamma.
- Men vi har gått tillbaka till en mer hantverksmässig tillverkning, ungefär så som den såg ut på 30-talet. Vi tar i varje produkt 42 gånger, berättar Christina Strandberg som är vd på företaget och uppvuxen på orten.


Hur många föremål Irene tagit i genom åren vill hon inte ens tänka på. Förr var det Wilhelm Kåges Argentavaser som hamnade under hennes penseldrag. I dag är det mest enkla ränder, eller fantasifulla dekorer av Stig Lindberg, som marknaden aldrig verkar få nog av.
- Japanerna älskar Stig Lindberg, vi säljer mycket i Japan, berättar Christina Strandberg.
Gamla Lindbergska klassiker som Berså, Adam och Eva är sedan några år tillbaka åter i produktion. Och enligt det licensavtal man har med gamla ägaren KF får dekorerna bara tillverkas här på orten. Något som kanske garanterar fabrikens fortlevnad i ytterligare någon tid.

+ År 1825 anlades den första porslinsfabriken i Gustavsberg.
+ 1937 köpte KF fabriken av tidigare ägarfamiljen Odelberg.
+ 1939 började man tillverka sanitetsporslin.
+ 1987 sålde KF fabriken till finska koncernen Wärtsilä, som redan ägde både Rördstrands porslinsfabrik och finska Arabia.
+ 1991 såldes porslinstillverkningen till finska Hackman.
+ 1994 lämnade Hackman Gustavsberg och den gamla fabriken hotades av nedläggning.
+ 1996 överläts porslinsproduktionen först till ett kommunägt bolag som sedan lämnade plats åt personalägda HPF (Hushållsporslinsfabriken) i Gustavsberg.
+ Förutom den numera betydligt mindre porslinsfabriken som tillverkar hushållsporslin finns även en sanitetsporslinstillverkning kvar i Gustavsberg i ett annat företag. Även ett annat mindre företag med namnet Keramikstudion finns kvar på orten och tillverkar föremål av Lisa Larsson. Även detta företag är alltså sprunget ur den gamla fabriken.
+ Genom en donation från KF har numera Nationalmuseum en stor samling föremål från Gustavsbergs porslinsfabrik, stora delar av den visas i Gustavsbergs porslinsmuseum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om