Surdeg för gladare bröd
Om en brödbit kan vara glad är den sannolikt bakad med surdeg. Denna undergörande fördeg som får matbrödet att bli luftigt, smakrikt och förföriskt gott. Så vad väntar vi på? Sätt surdegen redan i dag så kan vi börja baka riktigt matbröd redan i morgon.
Hembakade baguetter bakade med surdegsgrund får härlig smak och struktur. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Här fuskar vi med en kombination av surdeg och vanlig jäst. Första degen, som inte är en surdeg i rätt bemärkelse utan snarare en fördeg, blandas dag ett. Själva brödbaket sker följande dag alternativt dag tre om man bakar med tyngre mjöl, typ rågmjöl. Vinsten med fördegen är att det slutliga brödet blir saftigare och hållbarheten ökar. Sur- eller fördegsbröd får dessutom en lätt syrlighet som gör det extra gott.Hållbarhet
För att få ett gott matbröd är det viktigt att man saltar degen. Saltet ska arbetas in mitt i processen och har ett flertal funktioner. Först och främst ökar smaken med salt, men även hållbarheten. Saltat bröd kan, jämfört med osaltat, ha upp till ett par dygns längre hållbarhet. Salt ger vidare bättre jäsning, smidigare och mindre "klistrig" deg och finare färg på det färdiga brödet. Som om inte det var nog så motverkar salt även att bröden smular sig.Till skillnad från vanliga jäsdegar behöver sur- eller fördegsbröd inte varmjäsas. Här är det mer tid än temperatur som avgör när degen är färdigjäst. Riktig surdeg trivs bäst i rumstemperatur, den snabbare fördegen förvaras i kyl över natten eller upp till ett par dygn.