Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Surdeg för gladare bröd

Om en brödbit kan vara glad är den sannolikt bakad med surdeg. Denna undergörande fördeg som får matbrödet att bli luftigt, smakrikt och förföriskt gott. Så vad väntar vi på? Sätt surdegen redan i dag så kan vi börja baka riktigt matbröd redan i morgon.

Hembakade baguetter bakade med surdegsgrund får härlig smak och struktur.  Foto: Dan Strandqvist

Hembakade baguetter bakade med surdegsgrund får härlig smak och struktur. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-12-31 03:00
Om det finns något som talar mot surdeg är det tiden. Surdeg låter sig inte stressas utan tar den tid den behöver. Här handlar det som snabbast om tolv timmar, men de flesta surdegar kräver ett eller ett par dygn för att utvecklas. Är man lagd åt det impulsiva hållet eller ryser inför ord som planering kan det bli problem. Annars talar allt för att baka med surdeg som grund.Riktig surdeg är egentligen en blandning av mjöl och vatten. Om blandningen får stå inplastad i rumstemperatur några dygn bildas mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar. Blandningen kan sedan användas i stället för vanlig jäst i matbröd.Saftigare bröd
Här fuskar vi med en kombination av surdeg och vanlig jäst. Första degen, som inte är en surdeg i rätt bemärkelse utan snarare en fördeg, blandas dag ett. Själva brödbaket sker följande dag alternativt dag tre om man bakar med tyngre mjöl, typ rågmjöl. Vinsten med fördegen är att det slutliga brödet blir saftigare och hållbarheten ökar. Sur- eller fördegsbröd får dessutom en lätt syrlighet som gör det extra gott.Hållbarhet
För att få ett gott matbröd är det viktigt att man saltar degen. Saltet ska arbetas in mitt i processen och har ett flertal funktioner. Först och främst ökar smaken med salt, men även hållbarheten. Saltat bröd kan, jämfört med osaltat, ha upp till ett par dygns längre hållbarhet. Salt ger vidare bättre jäsning, smidigare och mindre "klistrig" deg och finare färg på det färdiga brödet. Som om inte det var nog så motverkar salt även att bröden smular sig.Till skillnad från vanliga jäsdegar behöver sur- eller fördegsbröd inte varmjäsas. Här är det mer tid än temperatur som avgör när degen är färdigjäst. Riktig surdeg trivs bäst i rumstemperatur, den snabbare fördegen förvaras i kyl över natten eller upp till ett par dygn.
5 baguetterFörsta dagens deg:2,5 dl vatten1/2 pkt jäst4 dl fullkornsvetemjöl special1 tsk saltAndra dagens deg:första dagens deg plus3 dl vatten1/2 pkt jäst8 dl fullkornsvetemjöl special1 1/2 tsk salt1 msk honung eller ljus sirap1. Blanda kallt vatten, jäst och mjöl och kör samman till slät deg cirka 15-20 minuter. Salta och kör några minuter till. Täck degskålen med plastfilm och ställ svalt till nästa dag.2. Blanda första degen med vatten, smulad jäst, mjöl, salt och sirap. Knåda degen i maskin cirka 20 minuter.3. Tippa upp degen på barkbord och arbeta den smidig för hand. Ibland krävs något mer vetemjöl. Dela degen i fem delar som knådas ut och vrids lätt till långsmala baguetter.4. Jäs bröden under handduk i 1 1/2 timme. Snitta översidan med vass kniv och pensla med vatten. Grädda bröden i nedre delen av ugnen, 225 grader och cirka 10-15 minuter. Vill man ha extra hård skorpa sätts bröden in i 250 graders ugn. Så fort man stängt ugnsluckan sänks temperaturen till 225 grader. Låt svalna på galler utan bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!