Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Storvilt med mer smak

Låt inte det underbara älgköttet sluta i torra stekar eller oinspirerade grytor. Våga ta ut svängarna och ge vårt största vilda djur en värdig tillagning.

Älgfärsbiff. Saftiga älgfärsbiffar är goda att servera med krämig blandsvampsrisotto och mörk viltsky.Foto: Dan Strandqvist

Älgfärsbiff. Saftiga älgfärsbiffar är goda att servera med krämig blandsvampsrisotto och mörk viltsky.Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-09-17 03:00
Är man uppvuxen på landet är det här med älg inga märkvärdigheter. De bara finns. För många har älg varit synonymt med kött, vilket gjort att många älgar tillagats mer eller mindre slentrianmässigt och sköljts ner med mellanmjölk. För andra, som jagar sin älg i dyra saluhallar, är det raka motsatsen. Plötsligt är älgen något exklusivt som ska tillagas med finess och njutas med ett fylligt rödvin.Med fläsk
En sak är klar, älgen har ett utmärkt om än torrt kött, på viltvis. För att det ska blir saftigt och gott bör det blandas med fläsk, i synnerhet om det handlar om malet kött. Själv blandar jag ungefär 30 procent fläsk i ren älgfärs om det är köttbullar, pannbiff eller köttfärslimpa som står på menyn. Till grytor är rimmat sidfläsk en perfekt medspelare, men då räcker det med ungefär tio procent. Även bacon kan användas, gärna tillsammans med brynt svamp och lök som garnering till biffar av helt eller malet älgkött.Bryn grytkött
Grytor av älg är vanliga, och det säger sig självt. När ett jaktlag delar upp köttet blir det inte bara stekar och finbitar utan även en hel del som antingen hamnar i köttkvarnen eller skärs ner till grytbitar. Om man har möjlighet att vara med vid styckningen är det bra om man lägger grytkött från ben och bringa för sig eftersom det kräver extra lång tillagningstid. Kött från exempelvis bogblad blir klart på betydligt kortare tid. Allt älgkött till grytor bör brynas för att få färg och smak.Puttra länge
Sedan får det sjuda sakta med hårda tillbehör som rotsaker, lök och rimmat fläsk. Järngryta på spisen är perfekt. Tål grytans handtag ugnsvärme kan man sätta in grytan med locket på i 150 graders ugn. Där kan den stå och puttra ihop under ett par timmar. Vid servering toppas grytan med mjuka tillbehör som smörbrynta kantareller och purjolök, färska örtkryddor och hela lingon. Det blir en gryta värd namnet, jag lovar.
För 4 personer1 kg älgkött av enklare slag100 g rimmat fläsk, gärna i bit2 gula lökar1 bit rotselleri1 morot1 palsternacka1 liter vatten2 dl rödvin2 1/2 msk konc. mörk oxfond alt. viltfond2 lagerblad10 kryddpepparkorn5-6 kvistar färsk timjan1 msk saltsmör och rapsolja2-3 msk majsmjöl till redningsojakulörTill garnering:1 liter färska kantareller1 dl hela lingon4-5 kvistar färsk timjanAtt äta till:potatismos1. Skär älgköttet i bitar med knappt 3 centimeters sida. Ta bort svålen från fläsket och skär det sedan i centimeterstora bitar. Skala och skär lök, rotselleri, morot och palsternacka i mindre bitar.2. Bryn älgkött och fläsk med smör och rapsolja i rymlig gryta. Efter ett par minuter tillsätts lök och rotsaker. Bryn några minuter till under omrörning.3. Tillsätt vatten så det nästan täcker, normalt en liter men ta mer om det behövs, vin, fond, lagerblad, kryddpeppar, timjan och salt. På med lock och låt allt koka upp för att sedan sjuda sakta i minst 1 timme.4. När köttet är mört reds grytan av med majsmjöl löst i vatten. Därefter får den sjuda 5 minuter till. Smaka av och färga gärna med sojakulör (koloritsoja) som är smakneutral.5. Smörfräs bitar av färska kantareller. Lägg upp grytan i vid panna och toppa med svamp, lingon och timjankvistar. Ett fluffigt potatismos på mjölig potatis smakar absolut bäst till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!