Storvilt med mer smak
Låt inte det underbara älgköttet sluta i torra stekar eller oinspirerade grytor. Våga ta ut svängarna och ge vårt största vilda djur en värdig tillagning.
Älgfärsbiff. Saftiga älgfärsbiffar är goda att servera med krämig blandsvampsrisotto och mörk viltsky.Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
En sak är klar, älgen har ett utmärkt om än torrt kött, på viltvis. För att det ska blir saftigt och gott bör det blandas med fläsk, i synnerhet om det handlar om malet kött. Själv blandar jag ungefär 30 procent fläsk i ren älgfärs om det är köttbullar, pannbiff eller köttfärslimpa som står på menyn. Till grytor är rimmat sidfläsk en perfekt medspelare, men då räcker det med ungefär tio procent. Även bacon kan användas, gärna tillsammans med brynt svamp och lök som garnering till biffar av helt eller malet älgkött.Bryn grytkött
Grytor av älg är vanliga, och det säger sig självt. När ett jaktlag delar upp köttet blir det inte bara stekar och finbitar utan även en hel del som antingen hamnar i köttkvarnen eller skärs ner till grytbitar. Om man har möjlighet att vara med vid styckningen är det bra om man lägger grytkött från ben och bringa för sig eftersom det kräver extra lång tillagningstid. Kött från exempelvis bogblad blir klart på betydligt kortare tid. Allt älgkött till grytor bör brynas för att få färg och smak.Puttra länge
Sedan får det sjuda sakta med hårda tillbehör som rotsaker, lök och rimmat fläsk. Järngryta på spisen är perfekt. Tål grytans handtag ugnsvärme kan man sätta in grytan med locket på i 150 graders ugn. Där kan den stå och puttra ihop under ett par timmar. Vid servering toppas grytan med mjuka tillbehör som smörbrynta kantareller och purjolök, färska örtkryddor och hela lingon. Det blir en gryta värd namnet, jag lovar.