Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sparmat med festkänsla

Köttfärssås behöver inte alltid serveras med spagetti eller annan pasta. Köttfärssås är minst lika gott med gratinerad potatismos. Inte helt olikt den gamla krogklassikern hachis som namnet till trots inte har ett dugg med droger att göra.

Köttfärsgratäng. Alla köttfärssåser behöver inte kokas med tomat och serveras med spaghetti. Med gratängmos hamnar köttfärsen nästan i avdelningen för festmat.

Köttfärsgratäng. Alla köttfärssåser behöver inte kokas med tomat och serveras med spaghetti. Med gratängmos hamnar köttfärsen nästan i avdelningen för festmat.

Foto: Dan Strandqvist

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-03-06 10:53

Det här är inte en tvättäkta hachis som kräver stuvning på helt kött. I den här enklare varianten handlar det om välkryddad köttfärs som bryns och blandas med finhackade grönsaker och mörk buljong. Om man har rester av exempelvis rödvinssky, gräddsås till kött eller liknande kan den helt eller delvis ersätta vätskan i köttfärssåsen. Allt gratinerat med potatismos - som om det kniper kan vara av pulverform om tiden att koka egen mos inte räcker till.

Köttfärsgratäng
4 personer

400 g köttfärs
1 morot
1 gul lök
2 dl vatten
1 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk timjan
salt och vitpeppar
rapsolja
3-4 msk madeira (om man vill)
Till moset:
10-12 potatisar av mjölig sort
1 ägg
1 msk rapsolja
salt och peppar

1. Skala och koka potatisen. Mosa och blanda med ägg och olja till smidig konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
2. Skala och finhacka morot och lök. Bryn köttfärsen med rapsolja i stekgryta. När färsen blivit lätt grå tillsätts morot- och lökhack. Fortsätt att bryna några minuter till. Tillsätt vatten, grädde och fond. Krydda med timjan och låt allt sjuda samman utan lock. Smaka av med salt och peppar mot slutet. Om man vill kan även några matskedar madeiravin blandas i.
3. Spritsa eller klicka ut gratängmoset i ugnsfast form. Slå köttfärssåsen vid sidan och gratinera allt cirka 8-10 minuter i 225 graders ugn. Serveras med salladsgrönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!