Det här är inte en tvättäkta hachis som kräver stuvning på helt kött. I den här enklare varianten handlar det om välkryddad köttfärs som bryns och blandas med finhackade grönsaker och mörk buljong. Om man har rester av exempelvis rödvinssky, gräddsås till kött eller liknande kan den helt eller delvis ersätta vätskan i köttfärssåsen. Allt gratinerat med potatismos - som om det kniper kan vara av pulverform om tiden att koka egen mos inte räcker till.
Köttfärsgratäng
4 personer
400 g köttfärs
1 morot
1 gul lök
2 dl vatten
1 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk timjan
salt och vitpeppar
rapsolja
3-4 msk madeira (om man vill)
Till moset:
10-12 potatisar av mjölig sort
1 ägg
1 msk rapsolja
salt och peppar
1. Skala och koka potatisen. Mosa och blanda med ägg och olja till smidig konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
2. Skala och finhacka morot och lök. Bryn köttfärsen med rapsolja i stekgryta. När färsen blivit lätt grå tillsätts morot- och lökhack. Fortsätt att bryna några minuter till. Tillsätt vatten, grädde och fond. Krydda med timjan och låt allt sjuda samman utan lock. Smaka av med salt och peppar mot slutet. Om man vill kan även några matskedar madeiravin blandas i.
3. Spritsa eller klicka ut gratängmoset i ugnsfast form. Slå köttfärssåsen vid sidan och gratinera allt cirka 8-10 minuter i 225 graders ugn. Serveras med salladsgrönsaker.