Att det skulle räcka med en spik för att koka en god soppa är och förblir en saga. Men till skillnad från många andra rätter kräver soppan ett minimum av råvaror. Grunden är alltid en god buljong, antingen man kokar den själv eller går via fond eller buljongtärning. Sedan något att smaksätta soppan med, vilket kan vara allt från lyxiga skaldjur till rotsaker i bitar. Att soppor som bara baserar sig på buljong av något slag är magrare än soppor med grädde faller sig naturligt, även om så kallade "crème-soppor" med en skvätt grädde sällan blir speciellt kaloritunga de heller.
Hemlagad köttsoppaHemlagad köttsoppa låter som ett projekt långt bortom vardaglig matlagning för de flesta. Och visst, det är några moment mer än att bara öppna en burk med färdig soppa. Men skillnaden stannar inte bara där utan märks även i smak. Här kokas soppan på kalvkött av enklaste slag, rotsaker och ett spännande inslag av chili.
Den goda blomkålenBlomkål är en underbar grund för soppor. Den kokas tillsammans med lök och rotselleri och med handmixer finfördelas de mjuka grönsakerna innan soppan rundas av med grädde. Här är vi återhållsamma med grädden. Vill man ha krämigare soppa tillsätts mer grädde eller tjock béchamelsås, så att man får en så kallad crèmesoppa.
Billigt och gott
Potatis- och löksoppor är billiga och enkla att göra och vanligtvis helt vegetariska. Tänk på att inte överkoka soppor som innehåller potatis. För att vara rotsak är potatisen mjuk och kokar lätt sönder. I värsta fall försvinner den helt i soppan. För att vara på den säkra sidan kan man välja en fastare potatis som tål kokning bättre. Färsk timjan och olivolja med citronsmak ger potatissoppan fin smakbrytning. Tänk bara på att oljan tappar sin citronsmak vid kokning så tillsätt den i sista stund.
Soppa med hettaTill sist en soppa med rötterna i det thailändska köket. Här förenklad men ändå smaktypisk med koriander, ingefära och lime. Här kryddar vi soppan med röd thailändsk curry som finns både som torkad krydda och i pastaform. Vill man ha en ännu hetare soppa är färsk chili bästa kryddan. Alltför stark soppa är inte att rekommendera då det slår ut den fina balansen från övriga kryddor.
Recept:
Het köttsoppa
4 personer
1 kg kalvkött med ben
1 gul lök
1 bit purjolök
1 morot
2 lagerblad
1 liten knippa persilja
10 vitpepparkorn
1 tsk salt
Till soppan:
2 morötter
1 bit rotselleri
1-2 palsternackor
2 gula lökar
1 kruka timjan
1 liten chili
1 1/4 liter buljong
1 msk mjöl
1 msk smör
salt
1. Soppan kokas i två steg. Först kokas köttet. Lägg köttet i stor kastrull och koka upp med enbart vatten. Låt koka 2-3 minuter, slå av vattnet och det skum som bildats på ytan. Skölj av kött och diska ur kastrullen. Här försvinner det som gör buljongen grumlig.
2. Koka upp köttet med nytt vatten, nu tillsammans med gul lök, purjolök, morot, lagerblad, persilja, pepparkorn och salt. Sjud köttet under lock på svag värme cirka 1 timme.
3. Sila av och spara buljongen. Plocka bort ben och fett från köttet. Det rena köttet skärs i mindre bitar och plastas in för att inte torka och bli hårt om man inte lagar soppan direkt.
4. Skala och skär morot, rotselleri, palsternackor och lök i mindre bitar, typ som till pytt i panna. Hacka timjan och chili. Fräs smör och mjöl i rymlig kastrull, vänd ner grönsakerna och avsluta med buljong. Låt allt koka upp och sedan sjuda sakta i cirka 8-10 minuter. Kontrollera att rotsakerna är mjuka men med tuggmotstånd. Då tillsätts köttet och soppan får ett uppkok innan den smakas av med salt och serveras. Om soppan skulle vara för svag kan man riva ner en köttbuljongtärning.
Blomkålssoppa
4 personer
500 g blomkål
50 g rotselleri
1 gul lök
1/3 purjolök
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 1/4 liter buljong (tärning)
1 dl grädde
salt och vitpeppar
1. Koka upp buljongen på valfri grund, vegetarisk, kött eller hönsbuljong.
2. Skala rotsellerin och skär den och övriga grönsaker i bitar. Fräs samtliga grönsaker med smör i rymlig kastrull. Ha inte för varmt så grönsakerna tar färg. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Späd med kokande buljong. OBS! Viktigt för att soppan inte ska få mjölklumpar.
3. Sjud soppan under lock på svag värme. Provstick i grönsakerna efter 15 minuter och avbryt koket när de är mjuka. Kör soppan slät med handmixer alternativt ta upp grönsakerna med hålslev och kör dem till mos i matberedaren. Därefter läggs moset tillbaka i kastrullen.
4. Koka upp och tillsätt grädde. Därefter ska soppan inte kokas. Smaka av med salt och eventuellt en nypa vitpeppar.
Vegetarisk potatissoppa
4 personer
500 g potatis
1/2 purjolök
2 msk smör
2 dl grädde
8 dl grönsakbuljong från tärning
1 msk färsk timjan
1 msk olivolja med citronsmak
salt och peppar
1. Skala och skär potatisen i små bitar. Skölj och strimla purjolöken. Fräs potatis och lök med smör i rymlig kastrull.
2. Slå på grädde och hälften av buljongen. Låt soppan sjuda sakta under lock i 8-10 minuter eller till dess potatisen är mjuk men inte sönderkokt.
3. Späd med resterande buljong och smaksätt med fint hackad, färsk timjan, olivolja med citronsmak, salt och vitpeppar.
Thailändsk fläsk- och nudelsoppa
4 personer
1 1/2 liter vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk mald koriander
1 tsk mald ingefära
skalet av en riven limefrukt
1 msk strösocker
1 msk fisksås (finns att köpa i små flaskor)
200 g fläskfilé
4 vitlöksklyftor
1 tsk röd, thailändsk curry
2 msk matolja
150 g torkade äggnudlar
Till garnering:
1 kruka färsk koriander
1. Börja med soppbuljongen. Koka upp vatten och smaksätt med koncentrerad kycklingfond, koriander, ingefära, rivet skal av en limefrukt, strösocker och fisksås. Buljongen behöver bara få ett uppkok.
2. Putsa och skär fläskfilén i tunna strimlor. Skala och hacka vitlöken fint.
Stek fläskfilé och vitlök med olja i het panna. Krydda med thailändsk, röd curry.
3. Se till att buljongen är kokhet och lägg i äggnudlarna. Låt de koka ett par minuter så att de blir mjuka, men inte mer. Tillsätt fläskfilé, vitlök och häll upp i portonsskålar. Garnera med färsk koriander.