Somrigt fräscha grillviner
En del sköna majviner lanseras som tillfälliga nyheter på Systemet denna månad. Men de verkliga prisfynden inskränker sig till fem, annars får man mestadels vad man betalar för.
Foto:
Intressant är att allt fler producenter i de nya utomeuropeiska vinländerna börjat tona ner eken i sina viner och i stället betona terroir (jordmån) och den rena druvfrukten. Trenden är allra tydligast i de vita vinerna, som argentinska Alamos Sauvignon Blanc - som är betydligt mer Loire än Nya världen i stilen - och i kaliforniska Dry Creek Fumé Blanc som exponerar en behagligt sval, ren citrusvital frukt utan ekinslag.Vin till kött
Kina gör ett nytt försök på den svenska marknaden med en inte alls oäven oekad chardonnay med toner av mogna äpplen, citrusskal och okej syrafräschör.Vill man komma billigt undan så ger päronfruktigt friska Dunavár Sauvignon Blanc Chardonnay bra smakvaluta för liten en slant.Bland de röda svarar Portugal för två av de allra bästa köpen. Båda kommer från det vackra portvinsdistriktet Douro och bjuder på såväl personlighet som kraft och finess. Båda passar utmärkt till säsongens grillade kött, vilket också gäller de två sydafrikanska SAAM Mountain i olika druvkonstellationer.Fotnot: 20 nya roséviner lanseras också i maj. De recenseras i en kommande artikel.
Abad Dom Bueno Godello 2008, Bierzo, Spanien (95139) 89 kronorUnderbart, eteriskt lätt, mineraligt och fräscht vin på den galiciska kvalitetsdruvan godello. Passar utmärkt till såväl grönsaksrätter som till fisk och skaldjur i alla former. Zevenwacht Sauvignon Blanc 2008, Sydafrika (95032) 99 kronorHärlig syrafrisk och örtigt aromatisk sauvignon blanc i vital mycket välgjord och aptitretande stil. Utmärkt sommarvin till vegorätter, fisk och syrliga getostar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!