Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sommarfest à la Italien

Bjud till sommarfest i trädgården eller på balkongen. Krångla inte till det i onödan utan satsa på lättlagad mat som passar i värmen. En italiensk brödsallad med blandade charkuterier är ett exempel. Här finns fler idéer kring den lättsamma sommarfesten.

Panzanella. Sallad på italienskt vis med bitar av bröd passar utmärkt till lufttorkad skinka eller andra smakfulla charkuterier.

Panzanella. Sallad på italienskt vis med bitar av bröd passar utmärkt till lufttorkad skinka eller andra smakfulla charkuterier.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-07-14 03:00
Även om många gillar grillat är det inte alla som gör vågen när det står klart att man ännu en gång ska samlas kring den primitiva utespisen. Några lätta rätter från köket, gärna av det slaget som går att förbereda, kan innehålla minst lika mycket sommarkänsla.Från det alltid så smakfulla italienska köket hämtar vi en sallad innehållande bröd. Panzanella kallas den i hemlandet, här går det bra med brödsallad om man vill. Salladen ska serveras kall och vara kraftfullt smaksatt med olivolja, rödvinsvinäger och svartpeppar. Denna underbart syrliga kombination kombineras här med blandade charkuterier från samma land. Lax känns rätt
Mer på temat Italien och bröd: Pandorato är ett slags stekta brödsnittar som ofta bjuds som förrätt. Pandorato är en perfekt plockrätt på en sommarbuffé. Receptet kan även sparas till kommande kräftskivor då pandoratosnittar är ett fint komplement till skaldjuren.I en tid då fisk blivit en bristvara känns det tryggt att servera odlad lax i alla dess former. Kallrökt lax är för många förknippad med sommarens festbord. Här hamnar laxen i en sallad med olika blad, grov laxrom och en mild pepparrotsdressing. Lägg upp med händerna några decimeter över tallrikarna, det vill säga så salladsingredienserna bokstavligen faller på plats. Denna "hipp som happ"-uppläggning har slagit undan fötterna för allt vad strukturerade sallader heter. Det som förr skulle läggas i grupper, små skålar eller i raka linjer hamnar numera lite som det faller sig. Bästa kryddan
Pasta hör sommarköket till. Vill man variera kan man ersätta pastan mot bulgur som i princip är samma sak fast ändå inte. Bulgurgrynen har mer tuggmotstånd och blir extra smakfulla om de kokas i grönsaksbuljong. Här bjuds de med vitlökssås och kräftstjärtar. Receptet är hur enkelt som helst men resultatet bevisar ännu en gång att enkelhet ofta är den bästa kryddan i det sommarlätta köket.
För 4 personer6 skivor ljust, fast bröd (typ italienskt lantbröd eller liknande)2-3 mogna tomater1 gurka1 rödlök1 kruka färsk basilika1 dl olivolja3 msk rödvinsvinägersalt och svartpepparTill servering:lufttorkad skinka eller andra charkuteriersvarta oliver1. Skär tomaterna i bitar. Skala och skiva gurkan. Skala och skiva rödlöken fint. Riv basilikabladen (men spara några till garnering). Blanda allt i skål. Tillsätt olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. Blanda väl.2. Bryt brödet i bitar och lägg häften av det i en vid skål. Täck med hälften av salladen. Fortsätt med ytterligare ett lager bröd och avsluta med sallad. Se till att all olja och vinäger från salladen följer med. Täck skålen med plastfilm och ställ salladen kallt i en timme.3. Blanda salladen en sista gång och lägg upp i skål eller på fat. Toppa med lufttorkad skinka eller andra charkuterier och garnera med basilika. Servera direkt medan salladen ännu är sval, med oliver bedvid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!