Sommarfest à la Italien
Bjud till sommarfest i trädgården eller på balkongen. Krångla inte till det i onödan utan satsa på lättlagad mat som passar i värmen. En italiensk brödsallad med blandade charkuterier är ett exempel. Här finns fler idéer kring den lättsamma sommarfesten.
Panzanella. Sallad på italienskt vis med bitar av bröd passar utmärkt till lufttorkad skinka eller andra smakfulla charkuterier.
Foto:
Mer på temat Italien och bröd: Pandorato är ett slags stekta brödsnittar som ofta bjuds som förrätt. Pandorato är en perfekt plockrätt på en sommarbuffé. Receptet kan även sparas till kommande kräftskivor då pandoratosnittar är ett fint komplement till skaldjuren.I en tid då fisk blivit en bristvara känns det tryggt att servera odlad lax i alla dess former. Kallrökt lax är för många förknippad med sommarens festbord. Här hamnar laxen i en sallad med olika blad, grov laxrom och en mild pepparrotsdressing. Lägg upp med händerna några decimeter över tallrikarna, det vill säga så salladsingredienserna bokstavligen faller på plats. Denna "hipp som happ"-uppläggning har slagit undan fötterna för allt vad strukturerade sallader heter. Det som förr skulle läggas i grupper, små skålar eller i raka linjer hamnar numera lite som det faller sig. Bästa kryddan
Pasta hör sommarköket till. Vill man variera kan man ersätta pastan mot bulgur som i princip är samma sak fast ändå inte. Bulgurgrynen har mer tuggmotstånd och blir extra smakfulla om de kokas i grönsaksbuljong. Här bjuds de med vitlökssås och kräftstjärtar. Receptet är hur enkelt som helst men resultatet bevisar ännu en gång att enkelhet ofta är den bästa kryddan i det sommarlätta köket.