Solen har energi som räcker till hela världen
Solens energi skulle kunna täcka hela världens energiförbrukning. Om den bara utnyttjades på rätt sätt. I vårt land lämpar den sig bäst för uppvärmning av vatten och bostäder, menar Klaus Lorenz, forskare på Centrum för solenergiforskning på Högskolan Dalarna.
Solenergin fungerar bra vid uppvärming av bostäder, men även av vatten.Foto: www.svesol.se
Foto:
- Många tycker att det verkar krångligt med solfångare, eftersom de inte vet riktigt hur det fungerar. Men vi kan alla sätta oss i en bil och vrida på nyckeln utan att vi måste veta exakt hur bilen fungerar, säger Klaus Lorenz.Sverige ligger inte i framkant när det gäller att utnyttja solenergin. Delvis på grund av vårt klimat. - Man kan ju tycka att en tredjedel av värmebehovet är lite, men det beror på hur man ser det. Jag tycker att det är fantastiskt att man faktiskt kan få så mycket gratis, säger Klaus Lorenz. Saknar pannrum
Han kom till Sverige från Tyskland på 70-talet och har kanske därför en lite annorlunda syn på vår elförbrukning.Han menar att en del av problematiken ligger i svenskens oförmåga att skilja mellan elektricitet och värme.- I Sverige har el varit väldigt billig, och här är man van att använda el till allt. Men att först framställa el för att sedan värma ett hus med den elen är att gå en fruktansvärt lång omväg.I en 70-talsvilla kan ett annat problem vara rent byggnadstekniskt. Det kan helt enkelt vara svårt att hitta ett utrymme för en ackumulatortank, och det kan krävas stora ombyggnadskostnader för att värma huset med annat än el.- 70-talshusen är egentligen inte färdigbyggda, de saknar både pannrum och skorsten. I ett kallt land som Sverige!Felaktigt tänkande
Han menar att vi svenskar på sätt och vis lurats in i ett felaktigt energitänkande, i tider när det delades ut bidrag för att installera elvärmesystem eftersom vi hade god tillgång till el i Sverige. I dag gäller det att tänka om, både för miljöns och för plånbokens skull. - I Tyskland har myndigheterna åtagit sig att köpa elenergi som privatpersoner producerar med hjälp av solceller. Staten betalar bra för varje kilowattimme, vilket har skapat en helt annan marknad för solceller där. - I Sverige, med dagens teknik, är det för dyrt att använda solceller för att producera el. Därför är det inte motiverat på andra ställen än där det är helt nödvändigt, som i båten eller sommarhuset där det saknas vanligt elnät.
Solenergin kan omvandlas till såväl elenergi som värme för uppvärmning av bostäder och tappvatten. Med dagens teknik är det betydligt mer effektivt att omvandla solenergin till värme, med hjälp av så kallade solfångare. Ska man framställa el använder man i stället solceller. Enligt Klaus Lorenz beräkningar kostar det ungefär 1 krona att framställa en kilowattimme värme, medan det kostar ungefär 5 kronor att framställa en kilowattimme el. Verkningsgraden är ungefär 50 procent vid framställningen av värme, medan den bara ligger på 10 procent vid framställningen av elenergi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!