Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snabbmat på riktigt

Ont om tid har vi gott om. I synnerhet när det gäller att laga mat efter arbetsdagens slut. Då gäller det att välja rätter som blixtsnabbt tar sig till bordet.

Krydda, kavla och stek köttfärsen. Resultatet blir något som med lite fantasi kan liknas vid kebab.

Krydda, kavla och stek köttfärsen. Resultatet blir något som med lite fantasi kan liknas vid kebab.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-03-04 03:00
Förr satte kvällsmåltiden punkt för dagens sysslor. Man varvade ner och själva matlagningen fick i princip ta den tid den behövde. I dag är det annorlunda och man får vara glad om familjen ens kan samlas till en måltid efter jobb och skola. Kvällarna är i regel fulltecknade med allt från idrott, möten eller andra aktiviteter utanför hemmet. Det ställer krav på snabba rätter som helst ska förena kort tillagningstid med god smak. Dessutom ska maten vara nyttig för att vi ska orka vidare i vårt höga tempo.Hett vatten
Krogen är kanske inte världens bästa förebild när man pratar nyttig mat, men vi har mycket att lära av yrkeskockar om vi vill skynda på matlagningen. Ett knep är att använda alla resurser som köket har. Ofta finns en vattenkokare som bara används till tevatten. Det finns många minuter att tjäna genom att koka upp vatten på det sättet. Har man ingen vattenkokare kan en kastrull med vatten sättas på spisen så fort man ska laga mat. Själva uppkokningstiden är ofta det som får matlagningstiden att rinna iväg och med hett vatten i beredskap har man kommit långt. Mikrovågsugnen är inte bara ett redskap för värmning av snabbpizzor. Har man ett litet hushåll kan mikron korta ner matlagningstiderna väsentligt.Tänk i förväg
Andra knep är att använda ganska stora kastruller. I små kärl ligger maten på höjden, vilket gör att det tar tid för värmen att komma ända upp. I ett vidare kärl kommer maten närmare värmekällan och uppvärmingen går fortare. Se även över dina redskap och kassera vingliga kastruller och pannor. Plan botten är en förutsättning för effektiv matlagning såvida man inte har gasspis. Till sist ett knep som alltid används av yrkeskockar men som upplevs som pekpinnar i hemmet - förbered maten och tänk en eller ett par dagar i förväg. Då är det bara att värma när hungern sätter in.
För 4 personer600 g hällefilé3-4 msk vetemjöl2 msk veteströbröd2 msk sesamfrönsalt och vitpeppar, rapsoljaTill såsen:2 dl chilisås på tomatgrund3 msk strösocker1 msk rödvinsvinäger1 dl vatten1/2 msk konc. kycklingfondTill woken:2 paprikor, gärna olika färger1/2 purjolök, 1 rödlökfullkornsnudlar, normalt 4 kakor1 tsk röd thailändsk curry1. Dela fisken i bitar med 3-4 centimeters sida. Blanda vetemjöl, ströbröd, sesamfrö, salt och peppar i en plastpåse. Lägg i fiskbitarna, håll igen öppningen och ruska påsen. Tippa ut allt på en tallrik och plocka upp de panerade fiskbitarna. (Tippa inte påsens innehåll direkt i pannan, då följer för mycket lös panering med).2. Koka upp chilisås, socker, vinäger, vatten och kycklingfond i en kastrull. Smaka av såsen med salt och peppar och justera eventuellt balansen mellan sött och surt med socker respektive vinäger.3. Strimla grönsakerna och koka nudlarna, normalt cirka 4 minuter. Woka eller snabbstek allt med olja i het panna. Krydda med röd thailändsk curry.4. Stek fiskbitarna i rapsolja. En dryg minut per sida brukar räcka. Lägg upp nudel- och grönsakswoken som grund och placera fisken ovanpå. Ringla runt lite sås och servera bums.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om