Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smygstarta med julsmaker

Första advent inleder den långa jul- och nyårshelgen. Nu kommer de för oss så välkända julsmakerna av exempelvis sillinläggningar, senap och mörk choklad att dominera under några veckor. Utan att ta ut julens smaker i förskott dukar vi fram en första adventsmiddag med inspiration av det som komma skall.

Ekologiska viner blir allt vanligare på Systembolaget. Här ett boxvin som dessutom är riktigt smakfullt. Foto: Dan Strandqvist

Ekologiska viner blir allt vanligare på Systembolaget. Här ett boxvin som dessutom är riktigt smakfullt. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-11-20 07:05
Har man arbetat på restaurang några år är man antagligen lite kluven inför allt vad julmat innebär. Visst är det roligt att hålla traditionerna vid liv, men kraven och inte minst mångfalden innebär mer slit än man kan tro. Långa arbetsdagar för att få fram allt vad julborden kräver gör att en och annan restaurangarbetare snudd på nöjer sig med hämtpizza när den riktiga julhelgen väl infinner sig. Jag pratar av egen erfarenhet och minns en och annan jul när allt vad svenska traditioner heter bara blev för mycket när julhelgen väl infann sig.Smakbrytning
För alla som bara lagar ett familjärt julbord om året är det här med julmat något helt annat. Det innebär inte att vi dukar fram julbord redan nu, men vi kan tillåta oss att snudda vid julens smaker i form av en inledande lax- och sillcanapé. Canapé innebär att man lägger det goda på en liten smörgås. Här blir det gravad lax och en sillbit tillsammans med späda grönsaker som ger liv och volym till minimackan. Ett roligt inslag är klicken av god marmelad som läggs intill sillen. Skumt kan tyckas, men faktum är att sillinläggningar ofta innehåller citrusfrukter och kombinationen sött och syrligt är absolut okej tillsammans med de smaker vi känner igen från sillsinläggningar.Skink-tider
Butikernas kokta helgskinkor är inget annat än julskinkor i miniatyr. Färdig att griljera står det på förpackningen, men här struntar vi i den delen och svålar av och skivar direkt. Köttet läggs upp på ett fat med spritsat gratängmos och överhälls med grovkornig senapssås för att sedan gratineras i ugn med het övervärme.Hela middagen avslutas med något så överraskande som kokosrullad vaniljglass på stekt, eller grillad, färsk ananas. Supergott och dessutom lätt att förbereda.
För 4 personer4 skivor vitt eller ljust brödrumsvarmt smör4 skivor gravad lax4 bitar löksillblandade blad (salladsblandning i påse)riktigt fin apelsinmarmeladdilln  1. Ta ut små runda bröd med utstickare eller glas. Bröden ska helst inte ha större diameter än 6-7 centimeter. Smöra skivorna tunt med rumsvarmt smör.n  2. Tryck fast några små salladsblad i ena kanten. Jag brukar använda färdiga salladsblandningar i påse där olika salladssorter varvats för variation i såväl smak som utseende. Fortsätt med en ros av gravad lax och en bit avrunnen löksill.n  3. Garnera med en klick god apelsinmarmelad och färsk dill.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!