Smygstarta med julsmaker
Första advent inleder den långa jul- och nyårshelgen. Nu kommer de för oss så välkända julsmakerna av exempelvis sillinläggningar, senap och mörk choklad att dominera under några veckor. Utan att ta ut julens smaker i förskott dukar vi fram en första adventsmiddag med inspiration av det som komma skall.
Ekologiska viner blir allt vanligare på Systembolaget. Här ett boxvin som dessutom är riktigt smakfullt. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
För alla som bara lagar ett familjärt julbord om året är det här med julmat något helt annat. Det innebär inte att vi dukar fram julbord redan nu, men vi kan tillåta oss att snudda vid julens smaker i form av en inledande lax- och sillcanapé. Canapé innebär att man lägger det goda på en liten smörgås. Här blir det gravad lax och en sillbit tillsammans med späda grönsaker som ger liv och volym till minimackan. Ett roligt inslag är klicken av god marmelad som läggs intill sillen. Skumt kan tyckas, men faktum är att sillinläggningar ofta innehåller citrusfrukter och kombinationen sött och syrligt är absolut okej tillsammans med de smaker vi känner igen från sillsinläggningar.Skink-tider
Butikernas kokta helgskinkor är inget annat än julskinkor i miniatyr. Färdig att griljera står det på förpackningen, men här struntar vi i den delen och svålar av och skivar direkt. Köttet läggs upp på ett fat med spritsat gratängmos och överhälls med grovkornig senapssås för att sedan gratineras i ugn med het övervärme.Hela middagen avslutas med något så överraskande som kokosrullad vaniljglass på stekt, eller grillad, färsk ananas. Supergott och dessutom lätt att förbereda.