Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smaksätt med lime

Nu vill vi glömma allt vad fet julmat heter. Gärna kryddigt, men absolut inte dyrt och helst ska det vara lättlagat också. Varför inte köpa hem några limefrukter och låta den härliga syrligheten sätta fart på vardagsköket? Åter till vardagen, fast ändå inte helt...

Stockholm (TT Spektra)2007-01-08 06:00
Lime är en underbar frukt som passar bra med de flesta ljusa råvaror antingen de flyger eller simmar under sin livstid. Enklast tänkbara limekryddning sker direkt i stekpannan när man tillagar fisk eller kyckling. Dela frukten på mitten och pressa saften direkt i pannan strax före servering. Det säger liksom tjong i munnen av friskhet, inte minst efter all julmat som snarare tenderar att driva oss ner i soffhörnan.

Kyckling med bulgur
För några år sedan visste knappt någon vad bulgur var för något. I dag har vi insett att dessa små gryn tillverkade av hårt sammanpressat vete är perfekt som fyllning i exempelvis sallader. Tabbouleh säger man i Mellanöstern och då är det just bulgursallad som man menar.
Salladen kan göras på en mängd sätt men de flesta blandningar brukar smaksättas med citron eller lime. Här bjuds salladen till likaledes limekryddad kyckling. Allt kryddas extra med färska örter och extra lime att pressa över. Garanterat friskt och så långt från julmat man kan komma.

Vinterwok
Wokpannan har faktiskt blivit årets julklapp en gång i tiden. Då var det nyhetens behag och alla med självaktning skulle ha en vinglig wokpanna i köket. I dag har vi insett att det går precis lika bra att woka i vida kastruller eller stekpannor. Det är trots allt inte kärlet som gör maten utan snarare en respektlös blandning av exempelvis kött, frukt och grönsaker. Att vi kryddar blandningen med bland annat lime kommer kanske inte som någon överraskning. Supergott blir det och vintertröttheten blir som bortblåst.

Krydda om sista sillen
Skulle det nu vara så att en burk inlagd sill dröjt sig kvar i kylskåpet kan den ges nytt liv med några citrusfrukter. Det här receptet fungerar bäst på neutralt kryddad sill, typ löksill eller möjligtvis inlagd sill om lagen är mild. Skölj av all lök och lag och lägg sillen i en ren glasburk. Blanda en ny marinad smaksatt med lime och citron och slå allt över sillen. Efter några timmar i kylskåp är sillen klar att servera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!