Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smakrik grönsak med heta släktband

Det finns inte mindre än 2 000 olika arter av paprika. Men det är bara en handfull arter som når matbordet, paprika och spansk peppar. Jodå, de är släkt, men medan paprikan är stor och förhållandevis mild är spansk peppar liten och het.

Räk- och paprikapanna. Mustigt god med tydlig smak av paprika, lök och svamp. Toppa med räkor som mår bäst av att dyka upp i sista stund.
Foto: Dan Strandqvist

Räk- och paprikapanna. Mustigt god med tydlig smak av paprika, lök och svamp. Toppa med räkor som mår bäst av att dyka upp i sista stund. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-08-25 10:45

Naturens överflöd är inte ovanligt i växtriket. Vi använder en eller annan art medan övriga i släktet förblir ointressanta. I fallet paprika och spansk peppar är det mer än uppenbart. Intressant i sammanhanget är att i paprikans hemland Ungern gör man ingen större skillnad på paprika och peppar, åtminstone inte när det kommer till att beskriva grönsaken i ord. Båda tillhör släktet Capsicum och det räcker för att allt ska kallas paprika, må vara med varierande färg och styrka.
Ungersk paprika och peppar odlas under ideala förhållanden. Klimat och jordmån är som klippt och skuren för paprika och peppar som får tunna skal som gör dem lättsmälta förutsatt att man klarar styrkan. Vädret är varmt och soligt och en riktigt fin sommar kan man ha upp mot 2000 soltimmar.
C-vitamin
Inte undra på att paprika är av våra mest c-vitaminrika grönsaker, vilket den ungerske vetenskapsmannen Albert Szent-Györgyi insåg i slutet av 1930-talet. Han blev serverad färsk paprika men hade svårt att äta upp den. I stället hamnade grönsaken i laboratoriet där han snabbt insåg att man kunde utvinna stora mängder c-vitamin ur grönsaken. Fram till denna dag hade forskare bara kunnat utvinna små mängder c-vitamin men plötsligt stod man med 1,5 kilo rent c-vitamin utvunnet ur paprikor. En världssensation, inte minst som vitaminet motverkar skörbjugg vid långa sjöresor. Efterfrågan på c-vitamin innebar att en industriell vitaminproduktion började växa fram.
Samma forskare fortsatte på sin paprikabana och blev senare mannen som skapade paprikapurén, en produkt som finns på ungerska hyllor än i dag.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se
Nästa vecka: Höst känns kanske lite tidigt, men nästa vecka är det ändå värmande soppor som fångar vårt intresse. Lättlagade till vardags eller mer påkostade till helgen. Recept och goda råd nästa vecka.
Recept
Räk- och paprikapanna
För 4 personer
800 g oskalade räkor
1 röd paprika
1 orange paprika
1 grön paprika
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
100 g färska champinjoner
smör och rapsolja
2 dl grädde
2 dl vatten
1 msk paprikapulver
1 tärning grönsaksbuljong
maizena till redning
salt och peppar

Att äta till:
ris
blandad sallad
bladpersilja till garnityr

1. Skala räkorna och ställ dem svalt. Strimla paprikorna och rödlöken. Skala vitlöksklyftan. Skiva svampen.
2. Fräs paprika, rödlök och svamp i lika delar smör och rapsolja. Pressa i vitlöken och späd med grädde och vatten. Krydda med paprikapulver direkt i vätskan och låt allt koka upp. Red med maizena löst i vatten till simmig konsistens. Smula i en tärning grönsaksbuljong och låt allt sjuda 5-6 minuter.
3. Smaka av med salt och peppar. Först nu vänds räkorna ner och grytan lyfts av spisen så räkorna bibehåller sin volym. Skaldjur som en gång kokats blir bara små och trista om de kokas upp ännu en gång.
4. Servera pannan med ris och blandad sallad. Bladpersilja är typiskt ungerskt garnityr som både smakar gott och ser trevligt ut.


Kyckling- och korvwok med paprika
För 4 personer
300 g kycklingfilé
300 g kryddig korv
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
1/2 purjolök
rapsolja
1 tsk paprikapulver
1 dl mango chutney
1 dl vatten eller rödvin
1 tsk koncentrerad kalvfond
salt och peppar alt. strimlad chili

Att äta till:
ris
blandad sallad

1. Strimla kycklingfiléerna och skär korvarna i centimetertjocka skivor. Strimla paprikorna och skär purjolöken i centimetertjocka skivor efter noggrann sköljning.
2. Hetta upp en stor stek- eller wokpanna och slå i lite olja. Lägg i kött och grönsaker och woka, eller stek dem vid ganska hög värme. Krydda med paprikapulver när kycklingköttet ser ut att vara genomstekt, normalt efter 2-3 minuter.
3. Blanda mango chutney med vatten eller rödvin och slå blandningen i pannan. Smaka av med koncentrerad kalvfond, salt och peppar alternativt fint strimlad chili. Låt allt koka upp, men just inte mer. Serveras med ris och blandad sallad.

Ungerska färsbiffar
För 4 personer
500 g blandfärs, 70 nöt/30 fläsk
1 msk paprikapulver
1 tsk stött timjan
1-2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl rött vin
1 ägg
salt och vitpeppar
smör och olja till stekning
Till såsen:
2 paprikor, gärna olika färger
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
3 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl grädde
maizena + vatten till redning
salt och vitpeppar

Att äta till:
råstekt potatis
lättkokta gröna bönor

1. Blanda köttfärs, paprikapulver, stött timjan, pressad vitlök, rött vin och ägg. Smaka av med salt och vitpeppar. Forma fyra biffar som steks i lika delar smör och olja. När biffarna fått färg eftersteks de i 200 graders ugn cirka 12-15 minuter.
2. Dela paprikorna och ta bort kärnhus och fästen. Hacka resten ganska fint. Skala och hacka löken. Fräs paprika och lök med olja i kastrull. Pressa i vitlök och tillsätt vatten, kalvfond och grädde. Koka upp och red av med maizena löst i vatten. Salta och peppra. Servera gärna de ungerska färsbiffarna med råstekt potatis och gröna bönor.


Korvgryta med surkål och paprika
För 4 personer
500 g välkryddad korv
1 burk surkål, ca 750 g
2 gula lökar
1 röd paprika
1 msk finhackad timjan
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
Att äta till:
kokt eller stekt potatis

1. Skala och skär lökarna i klyftor. Strimla paprikan. Skär korven i bitar. Hetta upp en stekpanna eller gryta och fräs lök, paprika och korv i olivolja.
2. Vänd ner surkål och finhackad timjan. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda väl, se till att allt blir ordentligt varmt och lägg upp i djupa tallrikar alternativt portionsskålar. Garnera med timjan. Kokt eller stekt potatis kan serveras till, om man vill. (TT Spektra)

Att dricka till
Svalt vitt vin och skaldjur är aldrig fel. Till den paprikakryddade pannan med räkor dricker jag gärna ett glas Crush Chardonnay 2008 (nr 95175) för 75 kronor. Fruktigt, torrt och ungdomligt vin i smak och karaktär. Godast kylskåpskallt, det vill säga mellan 8-10 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!