Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smakfullt från Grekland

Grekisk mat smakar och doftar. Landets ekonomi må vara körd i botten, men kommer man in i köken är det allt annat än snålt eller återhållsamt. Kryddor, grönsaker och inte minst lök och mild olivolja sätter landets kök i en odiskutabel tätposition.

Foto: Shutterstock

Stockholm (TT Spektra)2011-08-04 03:00

För många år sedan arbetade jag tillsammans med en grekisk kock. Han kunde konsten att göra slut på en hel kryddhylla på några dagar. När jag stekte vanliga svenska köttbullar, mesigt kryddade med salt och peppar dundrade han på med snart sagt allt i sina. Fransk senap, rödvin, oregano, timjan, vitlök i mängd och antagligen en massa annat. Mina köttbullar smakade som man kunde förvänta sig, det vill säga svenskt, hans var rena explosionen i munnen. Gästerna gillade båda sorterna, men när jag skulle äta efter lunchskiftet fick det bli kollegans köttbullar.

Miniatyrmat
Så är det nästan alltid med grekisk mat. Den smakar mycket och lämnar ingen oberörd. Ändå är det förhållandevis enkla råvaror och tekniker som används. Är man sugen men inte riktigt vet på vad kan man alltid äta grekiska smårätter, eller mezédes som kan vara i princip vad som helst fast i miniatyr. Som turist i Grekland kan man "mezza" sig fram under flera dagar utan att känna att man kört fast eller ens känner sig hungrig. Skillnaden mellan plockmat och traditionella varmrätter är liten med undantag för portionsstorleken. Horiatiki, eller som vi säger "grekisk sallad", är en lagom måltid en varm dag. I mindre portion funkar den som förrätt med en bit bröd.

Färsk frukt
Souvlaki är citron- och oreganomarinerat kött som steks eller grillas på spett. Lammkött är vanligast, men även fläsk- och nötspett finns. Här är det viktigare med köttets mörhet än varifrån det kommer. Souvlaki serveras gärna med tsatsiki som är en vitlöksdoftande gurkdipp på yoghurtgrund.

Desserter i traditionell mening är ovanliga. En honungssötad valnötspaj kan passera, men vanligtvis är det färsk frukt som får avrunda måltiden.

För 4 personer

4 tomater, 1/2 gurka

1 grön paprika, 1 rödlök

150 g fetaost i tärningar

1 msk grovt hackad färsk oregano

1 tsk hackad färsk timjan

3 msk olivolja

1 msk rödvinsvinäger

20 svarta oliver

8 inte allt för starka feferoni

flingsalt och svartpeppar

Att äta till:

Vitt, gärna lättrostat bröd

1. Skölj och skär ned tomater, gurka och paprika i större bitar. Skala och skiva rödlöken tunt. Skär osten i drygt sockerbitsstora bitar. Blanda allt i en salladsskål.

2. Hacka färsk oregano och timjan och blanda ner örtkryddorna i salladen.

3. Vispa samman dressingen av olivolja och rödvinsvinäger. Krydda dressingen med ett par nypor salt och några tag med svartpepparkvarnen. Slå dressingen över salladen.

4. Toppa med svarta oliver, feferoni och några kvistar oregano och timjan. Bjud vitt, gärna lättrostat bröd till. Man kan även skära brödet i sockerbitsstora tärningar som vänds i vitlökskryddad olivolja och steks i panna alternativt rostas i ugn. Bitarna strös över salladen just före serveringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!