Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Små påskdelikatesser

Tänk smått, läckert och lättlagat till påsk. Flera små rätter att välja mellan innebär inte att hela helgen måste vikas till köksarbete. Här kommer några favoriter som du fixar på några timmar.

Alkoholfritt öl är godare än många tror. Clausthaler finns i de flesta affärer och kan rekommenderas även till festliga tillfällen. Foto: Dan Strandqvist

Alkoholfritt öl är godare än många tror. Clausthaler finns i de flesta affärer och kan rekommenderas även till festliga tillfällen. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-04-02 03:00
Som alltid när det gäller sill eller strömmingsinläggningar finns det inga genvägar om du vill göra hela jobbet själv. Du måste ta det stegvis och vänta något dygn mellan varven. Själva jobbet tar inte många minuter, men det går inte att avsluta i ett svep. Är du sent ute eller inte har tålamod kan du alltid köpa färdig löksill, en mild sill som du fiskar upp ur burken och blandar i egna smaksättningar. Rör samman en del majonnäs och två delar crème fraiche och krydda med rivet citronskal och citronsaft till en citronsill, vitlök och hackad timjan till en ört- och vitlökssill och så vidare i nära nog all oändlighet.Små bakverk
Men i veckans recept är det strömming eller färsk sill från grunden. Först en ättiksinläggning och sedan två slutliga så kallade gravningar med senap respektive vitlök som smakgrunder. Supergoda till påskäggen med sin krämiga och, trots kryddorna, milda smak.Färdig smördeg är grunden till de enkla smördegsbakelserna med sparris och örtkräm. Vårliga små bakverk som du kan förbereda i god tid och sedan bara lägga ihop när buffén ska dukas. Sak samma med petit chouxerna som du absolut måste baka dagen innan. Petit choux finns även som mix, men det är roligare att baka helt själv.Dessert av resterna
Petit choux bakas av en lite skum deg som kokas inledningsvis. Du måste röra ordentligt, men den delen av jobbet tar bara några minuter. Om du har tillgång till spritspåse och stor stjärntyll, det vill säga den lilla kon med hål som formar degen, kan det bli påskens läckraste plockrätt. Här fyller vi bakverken med rökt lax och avokadokräm. Får du bakverk över kan du göra bananbakelser. Mosa banan i vispad grädde, fyll petit chouxer och ringla chokladsås över. Kanske något att överraska hjärtevännen med till påskdagsfrukosten.
Räcker till 2 sorter för 4 personer1 kg strömmingsfiléTill lagen:2 liter vatten3 dl ättiksprit, 12 %6 msk salt1. Se till att strömmingen/sillen är rensad och att ryggbenet är borta. Dra bort skinnet från fiskarna. Det gör man lättast genom att vika fisken baklänges och ta tag i fiskfilén från ryggens insida och sedan dra försiktigt. Lägg filéerna i en bunke.2. Blanda samman och slå ättikslagen över fiskarna och ställ allt kallt minst 10 timmar men gärna ett dygn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!