Små påskdelikatesser
Tänk smått, läckert och lättlagat till påsk. Flera små rätter att välja mellan innebär inte att hela helgen måste vikas till köksarbete. Här kommer några favoriter som du fixar på några timmar.
Alkoholfritt öl är godare än många tror. Clausthaler finns i de flesta affärer och kan rekommenderas även till festliga tillfällen. Foto: Dan Strandqvist
Foto:
Men i veckans recept är det strömming eller färsk sill från grunden. Först en ättiksinläggning och sedan två slutliga så kallade gravningar med senap respektive vitlök som smakgrunder. Supergoda till påskäggen med sin krämiga och, trots kryddorna, milda smak.Färdig smördeg är grunden till de enkla smördegsbakelserna med sparris och örtkräm. Vårliga små bakverk som du kan förbereda i god tid och sedan bara lägga ihop när buffén ska dukas. Sak samma med petit chouxerna som du absolut måste baka dagen innan. Petit choux finns även som mix, men det är roligare att baka helt själv.Dessert av resterna
Petit choux bakas av en lite skum deg som kokas inledningsvis. Du måste röra ordentligt, men den delen av jobbet tar bara några minuter. Om du har tillgång till spritspåse och stor stjärntyll, det vill säga den lilla kon med hål som formar degen, kan det bli påskens läckraste plockrätt. Här fyller vi bakverken med rökt lax och avokadokräm. Får du bakverk över kan du göra bananbakelser. Mosa banan i vispad grädde, fyll petit chouxer och ringla chokladsås över. Kanske något att överraska hjärtevännen med till påskdagsfrukosten.