Små linser - stor mat
Människan har odlat linser sedan 7 000 år före Kristus. Dessa små, ganska oansenliga ärtväxter, innehåller nästan allt vi behöver. Mycket talar för att linser blir en viktig del av vår föda i ett längre perspektiv.
Sallad med linser. Så här års serveras linssalladen ljummen. Sommartid kan samma sallad bjudas kylskåpskall.
Foto: Fotograf saknas!
Svarta linser fixar också kokning utan blötläggning, i synnerhet de små Belugalinserna som fått sitt namn efter den ryska kaviaren. Och visst, de ser faktiskt ut som grov störrom, det vill säga den rom som utgör grunden för rysk kaviar. Skillnaden är att man kan äta svarta Belugalinser med gott samvete. Här spelar vi lite på kopplingen och gör en lax- och Belugalinsaladåb att äta med hackad rödlök, citron och crème fraiche.Ersätter potatis
Gröna linser vinner däremot på att blötläggas. Ett par timmars blötlöggning i osaltat vatten gör att koktiden minskar till hälften, från 40-45 minuter till omkring 20. Tänk bara på att linser aldrig ska kokas i blötläggningsvattnet utan sila av och koka i nytt vatten.Som livsmedel betraktat är linser bland det bästa vi kan stoppa i oss. Rika på protein, järn och fibrer är de utmärkt ersättning för kött antingen man helt skippar köttet eller väljer att dryga ut det i kombination med kokta linser. Det kan vara en grönsaksgratäng med linser eller att man helt enkelt använder kokta linser som en grönsak eller i stället för potatis. Kombination lamm och linser är utsökt och vill man inte slå på så stort kan man alltid testa en helt vegetarisk Medelhavssallad med röda linser och paprika. God ljummen så här års och iskall när värmen väl kommit tillbaka.