Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Små linser - stor mat

Människan har odlat linser sedan 7 000 år före Kristus. Dessa små, ganska oansenliga ärtväxter, innehåller nästan allt vi behöver. Mycket talar för att linser blir en viktig del av vår föda i ett längre perspektiv.

Sallad med linser. Så här års serveras linssalladen ljummen. Sommartid kan samma sallad bjudas kylskåpskall.

Sallad med linser. Så här års serveras linssalladen ljummen. Sommartid kan samma sallad bjudas kylskåpskall.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-03-26 03:00
Ungefär samtidigt som Sverige tinade fram efter senaste istiden började människor på varmare breddgrader odla linser. Det är ett hissnande perspektiv, och plötsligt tittar jag med respekt på förpackningarna med olika torkade linser som ligger i köket.Det finurliga med linser, till skillnad mot torkade bönor, är att de kan kokas utan blötläggning. Visserligen förkortas koktiden om man blötlägger, med så länge man håller sig till röda linser räcker det med 10 minuters kokning för att de ska vara klara.Etisk mat
Svarta linser fixar också kokning utan blötläggning, i synnerhet de små Belugalinserna som fått sitt namn efter den ryska kaviaren. Och visst, de ser faktiskt ut som grov störrom, det vill säga den rom som utgör grunden för rysk kaviar. Skillnaden är att man kan äta svarta Belugalinser med gott samvete. Här spelar vi lite på kopplingen och gör en lax- och Belugalinsaladåb att äta med hackad rödlök, citron och crème fraiche.Ersätter potatis
Gröna linser vinner däremot på att blötläggas. Ett par timmars blötlöggning i osaltat vatten gör att koktiden minskar till hälften, från 40-45 minuter till omkring 20. Tänk bara på att linser aldrig ska kokas i blötläggningsvattnet utan sila av och koka i nytt vatten.Som livsmedel betraktat är linser bland det bästa vi kan stoppa i oss. Rika på protein, järn och fibrer är de utmärkt ersättning för kött antingen man helt skippar köttet eller väljer att dryga ut det i kombination med kokta linser. Det kan vara en grönsaksgratäng med linser eller att man helt enkelt använder kokta linser som en grönsak eller i stället för potatis. Kombination lamm och linser är utsökt och vill man inte slå på så stort kan man alltid testa en helt vegetarisk Medelhavssallad med röda linser och paprika. God ljummen så här års och iskall när värmen väl kommit tillbaka.
4 personer/st.250 g kallrökt lax1 1/2 dl svarta Belugalinser3 dl vatten2 lagerblad1 kvist rosmarin3 salladslökar eller det vita från purjolök4 blad gelatin1 dl torrt vitt vin2 dl vatten1/3 fiskbuljongtärningAtt äta till:2 dl crème fraiche1 rödlökröd stenbitsromcitronmynta1. Skölj och koka Belugalinserna 30 minuter under lock i lättsaltat vatten smaksatt med lagerblad och hel rosmarinkvist. Lyft upp lagerblad och rosmarinkvist och låt bönorna svalna i den vätska som finns kvar.2. Koka upp vin och vatten med en bit fiskbuljongtärning. Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten.3. Lägg 1-2 matskedar Belugalinser i cocotteformar alternativt andra portionsformar. Skär laxen i tunna skivor och strimla salladslökarna. Varva lax och salladslök ovanpå linserna.4. Krama ur gelatinbladen och släpp ner dem i den ännu fingervarma vin- och fiskbuljongen. När gelatinet löst sig fördelas vätskan i formarna. Plasta och ställ kallt minst 3 timmar.5. Lossa kanterna med vass kniv och värm undersidan mot spisplatta eller i hett vatten. Stjälp upp aladåberna direkt på den tallrik de ska serveras.6. Komplettera med citron, crème fraiche, finhackad rödlök samt stenbitsrom på toppen. Garnera med myntakvistar strax före servering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om