Skördefesten har börjat
Sommar är en sak men sensommar och tidig höst något helt annat. Nu fylls trädgårdsland, torgstånd och grönsaksdiskar med härliga, nyskördade grönsaker. En fröjd för både öga och gom.
Nyskördade grönsaker i överflöd gör det lätt och roligt att laga mat i slutet av sommaren. Passa på att frossa i grönt!Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Zucchini, eller squash, är en modernare grönsak på våra breddgrader. Annat är det vid Medelhavet där den tillagas på alla tänkbara sätt. Så här års är den extra eftertraktad eftersom skalet är särskilt tunt och smaken mild och fin. Perfekt att woka, grilla eller koka ytterst kort tid. Zucchini är för övrigt en av grundgrönsakerna i ratatouille, den sydfranska grönsaksröran som passar så bra till sensommarens köttbitar.Blomkål är en typisk sensommargrönsak som vi numer äter året runt tack vare storskalig import. Men nu finns den svenska blomkålen i handeln. Den kan tillagas på vanligt sätt, det vill säga kokas och ätas som varm grönsak eller vändas ner i stuvning alternativt passeras till soppa. Glöm inte att färsk blomkål även är god som råkost delad i små buketter och blandad med salladsblad och andra salladsgrönsaker.Godare än vitkål
Spetskålen har kommit tillbaka till Sverige. Kålen smakar ungefär som vitkål men är mildare och i mitt tycke godare. Skär den i stora klyftor som kokas i lättsaltat vatten några minuter. Ta upp, se till att den hinner rinna av och ät den sedan med stekt sidfläsk, lök och kokt färskpotatis. Enkelheten själv men ändå så underbart gott.