Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skördefesten har börjat

Sommar är en sak men sensommar och tidig höst något helt annat. Nu fylls trädgårdsland, torgstånd och grönsaksdiskar med härliga, nyskördade grönsaker. En fröjd för både öga och gom.

Nyskördade grönsaker i överflöd gör det lätt och roligt att laga mat i slutet av sommaren. Passa på att frossa i grönt!Foto: Dan Strandqvist

Nyskördade grönsaker i överflöd gör det lätt och roligt att laga mat i slutet av sommaren. Passa på att frossa i grönt!Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-08-19 03:00
Färska bondbönor lyser som små gröna karameller bland de lättkokta grönsakerna på tallriken med varsamt ugnsbakad lax. Goda, vackra och så typiska för det svenska sensommarköket. Förr fanns de i snart sagt alla kök så här års men i dag har de fått "finstämpel" och serveras bara på exklusiva restauranger och hemma hos en och annan matentusiast. Ändra på det redan i år och ta del av det svenska matarvet antingen du serverar bönorna till lax som här eller vänder ner dem i lätt mjölkstuvning smaksatt med hackad persilja och äter dem med stekt falukorv.Mild smak
Zucchini, eller squash, är en modernare grönsak på våra breddgrader. Annat är det vid Medelhavet där den tillagas på alla tänkbara sätt. Så här års är den extra eftertraktad eftersom skalet är särskilt tunt och smaken mild och fin. Perfekt att woka, grilla eller koka ytterst kort tid. Zucchini är för övrigt en av grundgrönsakerna i ratatouille, den sydfranska grönsaksröran som passar så bra till sensommarens köttbitar.Blomkål är en typisk sensommargrönsak som vi numer äter året runt tack vare storskalig import. Men nu finns den svenska blomkålen i handeln. Den kan tillagas på vanligt sätt, det vill säga kokas och ätas som varm grönsak eller vändas ner i stuvning alternativt passeras till soppa. Glöm inte att färsk blomkål även är god som råkost delad i små buketter och blandad med salladsblad och andra salladsgrönsaker.Godare än vitkål
Spetskålen har kommit tillbaka till Sverige. Kålen smakar ungefär som vitkål men är mildare och i mitt tycke godare. Skär den i stora klyftor som kokas i lättsaltat vatten några minuter. Ta upp, se till att den hinner rinna av och ät den sedan med stekt sidfläsk, lök och kokt färskpotatis. Enkelheten själv men ändå så underbart gott.
För 4 personer800 g benfri laxfilé med skinnet kvar2 msk rapsolja1 knapp msk salt, gärna havssaltsvartpeppar från kvarn2-3 späda morötter1/2 blomkålshuvud1/2 grön zucchini1/2 gul zucchini2 små rödlökar2 dl kokta bondbönorAtt äta till:50 g smält smörkokt potatiscitronbladpersilja1. Värm ugnen till 125 grader. Se till att laxbitarna är helt benfria och placera dem med skinnsidan nedåt i ugnsfast form. Ringla över olja och krydda med salt och nymald svartpeppar. Sätt in fisken i ugnen och låt den baka långsamt i cirka 45 minuter eller till dess den har en kärntemperatur på 55 grader.2. Tvätta och skär morötterna i bitar med skalet kvar. Dela blomkålen i buketter. Skär zucchini i 5 centimeter långa stavar med skalet kvar. Dela rödlökarna i klyftor. Förbered bondbönor enligt recept här intill.3. Koka upp saltat vatten. När fisken börjar bli klar kokas morötter och blomkål någon minut. Därefter tillsätts även rödlök, bondbönor och zucchini. Allt får sjuda ytterligare någon minut.4. Ta ut laxen och lyft över laxbitarna till tallrikar utan att ta med skinnet. Tippa upp grönsakerna i durkslag och låt dem rinna av. Fördela grönsakerna runt fiskarna och avsluta med att ringla över en tesked smält smör per portion. Serveras med kokt potatis och citronklyftor. Garnera gärna med bladpersilja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!