Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skaldjur på enkelt sätt

Få livsmedel kan mäta sig med skaldjur när det gäller festkänslan. Förr serverades skaldjuren ofta i komplicerade rätter som krävde en proffskock för att få till. I dag tar vi lite lättare på tillagningen. Så vad sägs om en hembakad pizza toppad med tre sorters skaldjur?

Hembakad, spröd pizza med mozzarella garnerad med ett skaldjurspotpurri är ett lika gott som ovanligt sätt att bjuda havets läckerheter.Foto: Dan Strandqvist

Hembakad, spröd pizza med mozzarella garnerad med ett skaldjurspotpurri är ett lika gott som ovanligt sätt att bjuda havets läckerheter.Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2006-09-25 06:00
Glöm allt det där med att flambera och gratinera, det hör på sin höjd hemma på guldkrogen. Hemma är det enkelheten som hyllas, vare sig det är husmanskost eller som här fest med olika skaldjur på menyn. En riktigt god pizza behöver inte vara fel, inte ens om det är skaldjursfest som gäller. Baka pizzorna i portionsstorlek och toppa dem med färdig tomatsås av den typ man normalt har till pasta, skivad mozzarella och färska tomater. Men, och det är viktigt, låt de kokta skaldjuren stanna kvar utanför ugnen när pizzan gräddas. Kokta skaldjur och het ugn är ingen bra kombination eftersom de bara drar ihop sig till små, torra knyten. Garnerar man däremot den gräddade pizzan med salladsblad, örter och hela skaldjur förvandlas pizzan till rena festmaten. Att äta med fingrarna är en nödvändighet när det handlar om skaldjur. Se bara till att lägga fram rejält med servetter.

Låt skalen sitta kvar
Nästan alla skaldjur blir festligare om man serverar dem med skalen kvar. Lite plock vid bordet gör att man äter långsammare och får mer tid att prata. En skaldjurssallad med skalförsedda havskräftor, räkor och musslor blir dessutom vacker som en tavla.
Hösten är årstiden då skaldjuren är som bäst. Allt från blåmusslor till räkor finns att få tag på i välsorterade fiskdiskar. Blåmusslor är goda, men mycket känsliga. Kontrollera att alla musslor är stängda före kokning. Efter kokning sorteras stängda musslor bort. Om det luktar dy eller unket av de kokta musslorna måste hela satsen kastas.
Så här blir de bäst: Borsta bort skägget utanpå musslorna. Koka upp vitt vin, vatten och gul lök. Lägg musslorna i den kokande vätskan. Så fort de öppnat sig är de klara. 10-15 musslor är en normalportion om man bjuder bröd till. Blåmusslor är bäst från september till april.
Havskräftor finns att köpa året runt. De är goda men dyra. Beräkna fyra till fem per person om de är stora och välväxta. Till skillnad från andra skaldjur är havskräftan blekrosa i färgen redan före kokning så förvissa dig om att de verkligen är kokta innan de hamnar på tallriken. Havskräftor kan även köpas råa för fritering eller grillning.

Höstkrabba
Färsk svensk hummer är en delikatess av världsklass. Men smakar det så kostar det. Fryst amerikansk hummer är ett billigare alternativ. Hummern är som bäst när den väger strax över halvkilot. En halv hummer per person räcker i de flesta fall.
Det finns 4 000 krabbarter i världens hav. De krabbor som vi äter kommer från Västkusten eller havet utanför Irland. Krabban är bäst under september och oktober.
Kräftpremiären har försvunnit, men svenska kräftor är som bäst under tiden augusti till slutet av september. Sex kräftor utgör en normal portion.
Månader som innehåller bokstaven "r" är bra ostronmånader. September till april med andra ord.

Stora eller små
Beräkna sex alternativt tolv ostron per person om de serveras på traditionellt vis med citron, smör och bröd. Testa gärna mörkt porteröl till.
Till sist, glöm inte bort räkorna. Pinfärska är de en delikatess som ofta glöms bort i skuggan av alla trista räkstjärtar som man då och då köper från frysdisken. På våra breddgrader kokas räkorna redan ute till havs. När oskalade räkor bjuds med bröd och ost beräknar man 200 gram per person. Frysta räkor sorteras efter storlek och mängden räkor per kilo anges med en sifferkombination, exempelvis 70/90 som innebär att det går 70 till 90 räkor per kilo. Ju lägre siffror, desto större räkor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!