Se upp för älg!
I september stannar naturen upp. Det blir stilla, kyligt och älgjakten drar igång runt om i landet.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Tyvärr är jakt inte helt logisk. Att fälla stora tjurar är som att ställa sig på slangen när man är dykare. De stora tjurarna är ovärderliga när det gäller älgstammens tillväxt, men när de väl hamnat i frysen och dess horn på väggen har de gjort sitt. Trots löften om att spara stora tjurar före jakten drar det i skjutfingret när tjuren stiger in i skottlinjen. Resonemanget brukar vara att skjuter inte jag så gör någon annan det, och så smäller det. Hänga i logen
Som mat betraktat är älgen alltid intressant. Köttet är välsmakande, lagom vilt och framför allt i rejäla bitar till skillnad från rådjur och hare. Som allt vilt mår älgen bäst av att hängmöras en tid innan den styckas upp. I svalt väder duger en loge bra, blir det varmt krävs kylrum för att processen ska vara till köttets fördel. Överhängt kött eller kött som hängt för varmt är ett elände. Mört, sa man förr. Ruttet säger man i dag. Blanda färsen
Normalt blir den största tilldelningen från jakten något man stoppar i köttkvarnen. Älgfärs är inte att förakta, men för att köttfärsen ska bli riktigt saftig bör man blanda den med fläskfärs. Fast vänta med den delen. Älgkött klarar sig ett år i frysen. Fläsk inte ens halva tiden.
För 4 personer600 g älgfärs alt. 450 g älgfärs och 150 g fläskfärs2 äggvitor2 dl riven västerbottenost3-4 kvistar timjansmör och rapsolja till stekningTillbehör:500 g kall kokt potatis1 stor morot2 gula lökar150 g haricots verts200 g svamp, gärna vildsalt och peppargelé1. Arbeta samman färs, enbart älg eller älg och fläsk, med äggvitor. Krydda lätt med salt och peppar. Riv ost och finhacka timjan.2. Tryck ut färsen till 8 fyrkantiga biffar. Lägg en sträng med ost och timjan tvärs över och vik ihop köttfärsen runt fyllningen. Tryck ihop, särskilt i ändarna, så att fyllningen stannar kvar.3. Förbered tillbehören. Skär potatis och lök i klyftor, strimla moroten fint. Större svampar delas. Lägg allt, inklusive haricot vertsen i rymlig stekpanna eller gryta och stek med smör och lite rapsolja. Salta och peppra mot slutet.4. Stek järparna. Vänd dem inledningsvis så de får färg runt om. Sänk värmen och efterstek 8-10 minuter. Serveras med mörk gelé och gärna en likaledes mörk viltsky.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!