Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sallader som värmer

När sommardagen går mot kylig kväll passar en varm, eller i alla fall ljummen, sallad bra. Med rökt lax, grillade korvar eller grönsaker blir pastasalladen som ny.

Hemlagad vitlöksdressing eller grov senapsdressing är goda att servera till tempererade salladsblandningar.

Hemlagad vitlöksdressing eller grov senapsdressing är goda att servera till tempererade salladsblandningar.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-06-09 03:00

Ni vet hur det är. Sommarsol och värme hela dagen gör att man lätt blir ruggig när kvällen kommer. Då gör sig en ljummen sallad bättre än helt kalla blandningar.

Värm i folie
Rökt fisk är uppskattad mat sommartid. Den varmrökta fisken gör sig bäst i sallader. Den är mjukare i konsistensen och har man tur är den ännu varm efter rökningen. Är fisken kall kan den lindas in i folie och värmas på grillen eller i ugnen. Den ska inte vara glödhet, utan bara ljummen för att smaka bäst. Bryt fisken i bitar och blanda med salladsgrönsaker, hårdkokt ägg och gärna några överraskande jordgubbar eller andra bär.

Plocka ihop korvar med olika kryddning och storlek, grilla, dela och varva ner bitarna i en något tuffare sallad som klarar kontakten med de varma korvarna utan att bli hängig. Toppa med förstekta brödkrutonger och du har lyckats med en twist på korv med bröd i sällskap av sallad.

Lätt och fräscht
Pastasallad brukar vara en kall, ganska stabbig röra. Här är tanken att pastasalladen ska vara lätt och fräsch, utan allt vad majonnäs och gräddblandningar heter. Blandade grönsaker delas i mindre bitar och snabbsteks. Bitarna blandas med nykokt pasta och en mager örtvinägrett. Allt läggs som grund på ett vidare fat i stället för i traditionell salladsskål. Toppa med nygrillade fasta grönsaker som zucchini, aubergine, champinjoner och färsk lök. Vissla in gänget och njut medan blandningen fortfarande är ljummen.

För 4 personer

500 g varmrökt rensad lax eller sik

2 ägg

1 påse blandad sallad

10 körsbärstomater

1/2 gurka

1 citron

Till dressingen:

3 msk lättmajonnäs

1 dl mager crème fraiche

1 tsk finhackad timjan

1 tsk finhackad persilja

1 riven vitlöksklyfta

1 tsk vitvinsvinäger

1-2 msk vatten

salt

Att äta till:

bröd

färska kryddor

jordgubbar (om man vill)

1. Rensa och värm fisken i ugnsfoliepaket i 125-gradig ugn i cirka 10 minuter.

2. Koka äggen. Beräkna 8 minuters sjudning efter det att vattnet kokat upp. Kyl, skala och dela äggen på längden.

3. Blanda dressingen. Justera smak och konsistens med vinäger, vatten och en nypa salt.

4. Skölj salladsblandningen och tippa upp den på ren handduk. Se till att den är helt torr innan den fördelas på tallrikar. Lägg laxen och en ägghalva på varje tallrik. Toppa med bitar av körsbärstomater och gurka. Garnera med timjan, citron och eventuellt färska jordgubbar. Bjud dressing i skål och servera ljummet bröd till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om