Potatissallad är en misshandlad rätt. Tunga majonnäsblandningar, nej tack. Bättre då med en sallad på färsk, kokt potatis, spröda grönsaker och en mild senapsdressing av gammalt snitt. Potatissalladen kan ätas som ensamrätt med bröd, eller serveras till grillade zucchini eller majskolvar.
Dressingen är en urgammal svensk salladsdressing som görs på hårdkokt äggula som mosas med fransk senap och blandas ut med grädde. Len som sammet och precis så varsamt kryddig som de späda grönsakerna tål för att inte bli utkonkurrerade.
Färskpotatissallad
4 personer
20-25 små färska potatisar
1 huvud isbergssallad
1/2 huvud rosésallad
6 små lökar
1 knippa rädisor
100 g haricots verts (eller andra bönor)
100 g broccolibuketter
100 g färska champinjoner
Till dressingen:
1 hårdkokt äggula
1 msk ljus fransk senap
2 dl grädde
salt
1. Borsta och koka potatisen. Ge bönor och broccoli ett uppkok. Slå av vattnet och låt allt svalna.
2. Strimla salladen och skär svamp och rädisor i bitar. Dela lökarna på längden. Blanda till sist ned potatis, broccoli och bönor.
3. Mosa den hårdkokta äggulan i en skål. Tillsätt senap och blanda ut med grädde. Smaka av med salt.
4. Lägg upp salladen på tallrikar och ringla dressing över. Serveras som ensamrätt eller tillsammans med grillade zucchiniskivor eller majskolvar.