Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Saftiga bröd och härliga mackor

Smaskiga smörgåsar blir allt populärare, inte minst som alternativ till lunchen. Fräscht bröd, läckert pålägg med mycket grönt ger en väl så nyttig lunch.

Salta bullar. Potatis och havssalt gör de salta bullarna.

Salta bullar. Potatis och havssalt gör de salta bullarna.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-05-22 03:00
Egentligen är det hur enkelt som helst att göra goda mackor. I princip kan allt som passar i en sallad också läggas på, eller i, en smörgås. Ska man vara riktigt trendig är det italienska pålägg, färska kryddor, bröd med knaprig skorpa och rejäla överhäng med grönsaker som gäller. Ute är svampiga tekakor med räkor, ägg och majonnäs eller siktkaka med pressad skinka och ett symboliskt salladsblad.Bröd lika viktigt
Förr var det alltid pålägget som styrde i valet av smörgås. I dag har brödet blivit minst lika viktigt. Knaprig skorpa, egen smak och vackert utseende är några grundläggande krav. Smör är inte nödvändigt utan kan mycket väl ersättas med färskost, exempelvis keso eller kesella. Pepparrot, färska örter eller lite ljus fransk senap ger extra smak åt färskostens neutrala smak.Pliktskyldig sallad
Grönsaker är en annan mycket viktig ingrediens. Pliktskyldiga salladsblad, tomatklyftor och vridna gurkskivor tillhör historien. Ge i stället smörgåsen höjd och volym med roliga salladssorter, groddar av olika slag, kärnfria oliver, rädisor och lökringar. Fluffa till det, med andra ord.Till sist pålägget. Ost går bra, men skär gärna en kraftig skiva med kniv. En ordentlig skiva ädelost av något slag är helt rätt. Italiensk mozzarella likaså, eller varför inte fårost, oliver och lökringar.Kvalitetspålägg
Parmaskinka är överlägsen alla andra skinkor, men knappast något man äter varje dag. Satsa i stället på stekt kalkonbröst i tunna skivor eller en god salami. Dyra pålägg, javisst, men det går inte åt så mycket och jämfört med vad en komplett lunch kostar blir det ändå en bra affär i slutänden.Möjligheterna att variera en smörgås är oändliga. De anpassas allt oftare till dagens fettsnåla tänkande och blir allt vanligare som lunchmat antingen de köps färdiga eller plockas ihop hemma och hänger med i lunchlådan.
Till 1 bröd1 paket matbrödsjäst (50 g)5 dl ljummet vatten (37 grader)1 tsk salt2 msk olivolja2 dl riven västerbottenost1 msk timjan12 1/2 dl vetemjölolivolja1. Smula jästen i bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt salt, olivolja, riven ost och timjan. Arbeta i 12 dl mjöl i omgångar. Täck och låt jäsa en dryg halvtimme.2. Arbeta genom degen på arbetsbänken. Platta därefter ut degen och lägg på en smord plåt. Täck och låt degen jäsa ytterligare en halvtimme.3. Pensla degen med olivolja och grädda brödet drygt 30 minuter i 200 graders ugn. Låt svalna på galler.4. Det färdiga brödet delas sedan i fyrkanter som klyvs och fylls med exempelvis rökt kött eller kallrökt lax.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!