Trots att den som har ätit en god vitlökskryddad fiskgryta, eller en härlig asiatisk wok, inte luktar så gott dagen efter är vitlöken en ingrediens som kommit för att stanna. Både i vår svenska matlagning och i våra trädgårdsland där vitlöken dessutom har en förmåga att hålla ohyra och sork på avstånd.
Det är inte särskilt svårt att odla vitlök och bäst förutsättningar för att lyckas har den som köper utsädet i trädgårdshandeln. Visst går det att sätta lökklyftor köpta i mataffären men risken är att de blivit besprutade eller bestrålade och därför är sterila. Och eftersom det finns risk att de för med sig sjukdomar till trädgårdslandet är det bättre att sätta dem inomhus i en kruka.
Men förvänta dig inte några nya lökar, odla vitlöken för blastens skull i stället. Den ger en mild vitlökssmak och kan användas ungefär som gräslök eller klippas ned i sallad.
För den som i stället vill odla vitlök på friland är senhösten den bästa planteringstiden. Oktober, eller till och med november, är en bra tid. Utsädet bör inte sättas för tidigt - löken ska inte mer än hinna rota sig innan vintervilan kommer. Det går även att plantera vitlöken tidigt på våren, i april, men då blir lökarna inte lika stora när det är dags att skörda.
Och vitlöken kan skördas så fort det har bildats lökar i början av sommaren. Färsk vitlök som skördas tidigt på säsongen har en mild smak och har inte hunnit bilda några klyftor.
Så för den som vill kunna lagra vitlök resten av året är det bättre att vänta med skörden till sent på sommaren, gärna augusti. När blasten har böjt sig och börjat vissnat i topparna är det dags att dra upp löken med blasten, borsta bort jorden och hänga den svalt, torrt och gärna mörkt.
Traditionellt har man ofta flätat ihop blasten till en vitlöksfläta vilket är både dekorativt och praktiskt i köket. Och vem vet, kanske håller den onda krafter borta från grytorna?