Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så odlar du egen vitlök

Vitlök håller inte bara onda andar och vampyrer borta. Den som äter för mycket får även goda vänner och bekanta att hålla sig på behörigt avstånd. Och snart - framemot senhösten - är det rätt tid att peta ned vitlöksklyftorna i trädgårdslandet.

Egenodlad vitlök smakar om möjligt ännu bättre än den köpta. Om du sätter den i höst är den klar för skörd redan nästa sommar.

Egenodlad vitlök smakar om möjligt ännu bättre än den köpta. Om du sätter den i höst är den klar för skörd redan nästa sommar.

Foto: Anna Lefvert

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-10-01 10:57

Trots att den som har ätit en god vitlökskryddad fiskgryta, eller en härlig asiatisk wok, inte luktar så gott dagen efter är vitlöken en ingrediens som kommit för att stanna. Både i vår svenska matlagning och i våra trädgårdsland där vitlöken dessutom har en förmåga att hålla ohyra och sork på avstånd.


Det är inte särskilt svårt att odla vitlök och bäst förutsättningar för att lyckas har den som köper utsädet i trädgårdshandeln. Visst går det att sätta lökklyftor köpta i mataffären men risken är att de blivit besprutade eller bestrålade och därför är sterila. Och eftersom det finns risk att de för med sig sjukdomar till trädgårdslandet är det bättre att sätta dem inomhus i en kruka.
Men förvänta dig inte några nya lökar, odla vitlöken för blastens skull i stället. Den ger en mild vitlökssmak och kan användas ungefär som gräslök eller klippas ned i sallad.


För den som i stället vill odla vitlök på friland är senhösten den bästa planteringstiden. Oktober, eller till och med november, är en bra tid. Utsädet bör inte sättas för tidigt - löken ska inte mer än hinna rota sig innan vintervilan kommer. Det går även att plantera vitlöken tidigt på våren, i april, men då blir lökarna inte lika stora när det är dags att skörda.
Och vitlöken kan skördas så fort det har bildats lökar i början av sommaren. Färsk vitlök som skördas tidigt på säsongen har en mild smak och har inte hunnit bilda några klyftor.


Så för den som vill kunna lagra vitlök resten av året är det bättre att vänta med skörden till sent på sommaren, gärna augusti. När blasten har böjt sig och börjat vissnat i topparna är det dags att dra upp löken med blasten, borsta bort jorden och hänga den svalt, torrt och gärna mörkt.
Traditionellt har man ofta flätat ihop blasten till en vitlöksfläta vilket är både dekorativt och praktiskt i köket. Och vem vet, kanske håller den onda krafter borta från grytorna?

+ Det latinska namnet är Allium Sativum.
+ Vitlöken härstammar från Centralasien men finns numera spridd över stora delar av jorden.
+ I Sverige har vitlök odlats ända sedan vikingatiden. Vitlöken går att odla så långt norrut som Haparanda.
+ Löken är mytomspunnen. Förr sades det att löken skyddade mot onda andar och vampyrer.
+ Vitlök har vetenskapligt bevisade medicinska effekter. Bland annat innehåller den mycket c-vitamin och antibakteriella ämnen som liknar antibiotika.
+ Den som äter vitlök får ett bra skydd mot såväl myggor som fästingar, det har forskare upptäckt.
+ Det finns många olika sorters vitlök. Thermidrome är en sort som fungerar bra att odla i Sverige.
+ Åke Truedsson, mest känd som tomatodlare, har odlat vitlök sedan 1978 och säljer utsäde. Mer information finns på www.tomatklubben.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om