Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Roten till det goda

Ingefära är lika mycket krydda som medicin. Den sätter fart på allt från pepparkakor till skinkstekar. Samtidigt är den sprängfylld med nyttiga antioxidanter, har inflammationshämmande egenskaper, förbättrar matsmältningen och är bra mot lindrig åksjuka. Snacka om roten till det goda.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-02-10 03:00

För det är just en del av en rot det handlar om. Växten heter Zingiber officinale och kommer ursprungligen från södra Asien, men odlas i dag i de flesta tropiska länder. Ingefära har använts under flera tusen år och i Kina började den odlas minst 500 år före vår tideräknings början. Inledningsvis mest som medicin, men snart utvidgades användningsområdet till smaksättning av mat. Man åt den också kanderad (sockerdoppad) som godis. Under medeltiden var ingefära en uppskattad krydda även i svenska kök, men sedan avtog intresset.

Till kött
Först under senare år, inte minst med det ökade intresset för asiatisk mat, har ingefära blivit en vanlig krydda i svensk matlagning. I dag hittar vi färsk ingefära i snart sagt varje grönsaksdisk. Annat var det på 1960- och 1970-talen, då man fick hålla till godo med den torkade varianten eller söka sig till specialaffärer.

Ingefära passar till nästan all matlagning. Feta köttbitar upplevs som mindre feta om de kryddas med ingefära. Kombinationen skinkstek och ingefära är en klassiker, men samtidigt växer mager kyckling precis lika mycket i smak av en dos ingefära.

Dominerar
Ingefära ingår som en del i curry och i måttlig mängd fungerar ingefära som en naturlig smakförstärkare, det vill säga den höjer smaken utan att ta över smakbilden. Just den egenskapen gör att ingefära ofta används som krydda i korvar och andra charkuterier. Gör man egna experiment med ingefära bör man ha i minnet att kryddan är dominant. Krydda försiktigt till en början och öka sedan på om det känns rätt.

Så här i förkylningstider fungerar ingefära som rena medicinen. En kopp varmt ingefärste lindrar vid traditionella förkylningsbesvär, samtidigt som den har en uppiggande effekt.

4 glas/koppar eller 1 liter

1 liter vatten

1 1/2 msk riven färsk ingefära

3 msk rörsocker

2 påsar citronte (eller vanligt te och 1 msk färskpressad citronsaft)

1 stort syrligt äpple

1. Skala och riv ingefäran grovt på rivjärn. Blanda den rivna ingefäran med rörsocker i en skål.

2. Lägg i två påsar citronte.

3. Tvätta äpplet noga och skär det i 5 mm tjocka skivor som läggs i skålen.

4. Koka upp 1 liter vatten och slå det över blandningen. Låt stå och dra i 5 minuter innan ingefärsdrycken silas av. Drycken är godast varm, speciellt vid förkylningar eller om man är riktigt kall och frusen, men fungerar även kyld som svalkande törstsläckare. I det senare fallet bör mängden rörsocker ökas till 4-5 msk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!