Risotto är italiensk mat när den är som bäst.
Mild, krämig och smakfullt salt av parmesanost och grönsaksbuljong.
Tänk bara på att risotto kräver passning.
Vätskan, i det här fallet grönsaksbuljong från fond eller tärning, måste ges tid att sugas upp av riset i omgångar.
Avsluta med ost och ett par varv med svartpepparkvarnen.
Risotto med pumpa
4 personer
3 dl avorioris
3 dl pumpa i små tärningar
8 dl grönsaksbuljong från tärning eller fond
1 msk olivolja
1/2 finhackad rödlök
1/2 röd lök i klyftor
4 msk färskriven parmesanost
1 msk finhackad färsk timjan
svartpeppar
1. Finhacka pumpaköttet. Ta inte med skal eller kärnor. Finhacka en halv rödlök. Koka upp grönsaksbuljongen.
2. Fräs ris, hackad pumpa och lök med olivolja i kastrull. Sänk värmen. Tillsätt några matskedar av den heta grönsaksbuljongen under omrörning. När vätskan sugits upp av riset tillsätts lite mer. Fortsätt så i omgångar till dess all vätska har sugits upp av riset.
3. Tillsätt riven parmesanost och finhackad färsk timjan. Låt risotton sätta sig, det vill säga bli lite fast i konsistensen. Krydda med lite svartpeppar. Ost och grönsaksbuljong ger i allmänhet sälta så det räcker.
4. Lägg upp risotton på tallrikar och garnera med rödlök i klyftor och färska örter på toppen.