Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rätt vin vid grillen

Grillsäsongen är just nu som hetast. Och till grillat väljer många gärna vin.

Mustigt rött. Till grillat kött passar det ofta utmärkt med smakrikt rött vin utan allt för mycket strävhet.  Foto: Sune Liljevall/TT Spektra

Mustigt rött. Till grillat kött passar det ofta utmärkt med smakrikt rött vin utan allt för mycket strävhet. Foto: Sune Liljevall/TT Spektra

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2007-07-17 06:00
Med smaklökarna inställda på grillvänlighet har vi provat alla viner i det ordinarie sortimentet under 100 kronor som bytt årgång under året.

De flesta smakrika röda viner utan allt för mycket strävhet brukar fungera fint till grillat. Är garvsyran (strävheten) i vinet för påtaglig så kan den accentuera grillkryddorna lite väl mycket. Välj hellre runda, mulliga, smakrika och lite alkoholeldiga varianter.
Viner på syrah/shiraz och pinotage fungerar ofta utmärkt då dessa viner har lite rökiga stråk i sig som harmonierar med de ofta lite brända tonerna i grillköttet. En generös och bussig merlot är heller aldrig fel.
Över huvud taget fungerar många av vinerna från Nya världen (som är en beteckning på alla vinområden utanför Europa) bra. De är ofta, om man generaliserar, mjukare och mer sötfruktigt generösa i framtoningen. Det är i grillsammanhang ofta att föredra framför strama, klassiska europeiska (läs franska) kvalitetsviner som gör sig bättre till mer seriösa "inomhusrätter".

Chardonnay från fat
Mer exklusiva, nyanserade mogna viner kan också vila kvar i källaren till hösten. De komplexa nyanserna som du betalat för försvinner ändå bara bort i grilloset.
Vill du ha ett vitt vin så är ofta fatlagrad chardonnay bra val, främst om det handlar om smakrik fet fisk som lax. Men även till kyckling och annat ljust kött passar det bra. De ofta rostade tonerna från ekfaten gifter sig mestadels fint med grillaromerna. Även viner på den allt trendigare, smakrika, viognier-druvan brukar passa utmärkt.
Australien är ett vinland vars viner ofta passar som hand i handske till grillat. Vill man komma billigt undan så får man i Hidden Rock Petit Verdot Cabernet Sauvignon, 48 kr, ett mycket trevligt vin för ett överraskande bra pris. Samma sak kan sägas om Brookfield Petit Verdot, 58 kr.
Såväl Rosemount Shiraz, 87 kr, som Rosemount Shiraz Cabernet, 69 kr, och Jacob?s Creek Shiraz Cabernet, 67 kr, sköljer jag också mycket gärna ner den marinerade fläskkarrén med. Det allra läckraste aussievinet i sammanhanget är dock det harmoniska, solvarmt bäriga, Yalumba Bush Vine Grenache, 99 kr.

Riojavin från Argentina
Argentina hör till de riktigt stora grillnationerna. Viner på landets nationaldruva malbec är också som gjorda för mörkt, mustigt grillkött. Alamos Malbec, 87 kr, och Cameleon Malbec, 67 kr, är också bra val.
Rioja av det klassiskt mogna slaget hör kanske inte till de främsta grillvinerna, men de moderna mer ungfruktiga varianterna passar däremot ofta utmärkt. Marqués de Griñon Tempranillo, 64 kr, har en härligt fräsch, kryddig, rödfruktighet som kan sitta fint till såväl den grillade vegetariska rätten som till lax, kyckling och kryddiga korvar.
Club Privado Reserva, 97 kr, är också ett delikat, mer fatigt, riojavin. Det kommer främst till sin rätt i samspel med smakrikt mörkt kött. Då kan även den fylligt mörkbäriga, tydligt fatpräglade, spanjoren Raimat Syrah, 90 kr, vara ett bra val i glaset.
Kryddigt fläskkött, korvar, kyckling eller smakrika fiskar tillsammans med Clay Station Viogner, 96 kr, kan garanterat bli en höjdare. Till laxkotletten är Thüngersheimer Johannisberg Weisser Burgunder Spätlese trocken, 87 kr, från tyska Franken mitt första val. Men fatlagrad, smörig chardonnay tackar jag inte heller nej till.
Bra röda grillviner under 100 kr (till främst mörkt och ljust kött, men passar oftast även till smakrik fisk och grönsaker)
12174 Hidden Rock Petit Verdot Cabernet S 2006, Australien 48 kr
16390 Brookfield Petit Verdot 2005, Australien 58 kr
6648Sunrise Carmenère 2006, Chile58 kr
2646 Manta Preta Touriga Nacional & Tinta Roriz 2005, Portugal 63 kr
2574 Periquita 2005, Portugal 63 kr
12688 Marqués de Griñon Tempranillo 2005, Rioja, Spanien 64 kr
6581 Cameleon Malbec 2006, Argentina 67 kr
2066 Jacob?s Creek Shiraz Cabernet 2005, Australien 67 kr
2378 Palazzo Sangiovese Merlot 2005, Italien 67 kr
26319 Rosemount Estate Shiraz Cabernet 2006, Australien 69 kr
12986 Graham Beck Shiraz Cabernet Sauvignon 2005, Sydafrika 73 kr
22316 Pater Sangiovese 2005, Toscana, Italien 75 kr
12936 Beyerskloof Pinotage 2006, Sydafrika 77 kr
2564 Meia Pipa 2005, Portugal 77 kr
23052 Concannon Syrah 2003, Kalifornien, USA 82 kr
22996 Porcupine Ridge Syrah 2006, Sydafrika 87 kr
6398 Rosemount Estate Shiraz 2005, Australien 87 kr
6670 Alamos Malbec 2006, Argentina 87 kr
89267 BRaimat Syrah 2004, Spanien 90 kr
4570 Club Privado Reserva 2002, Rioja, Spanien 97 kr
16413 Yalumba Bush Vine Grenache 2006, Australien 99 kr
Bra vita grillviner under 100 kr (till grillad fisk, kyckling, kryddiga korvar och grönsaker)
32220 Rapitalá Catarratto Chardonnay 2006, Sicilien, Italien 65 kr
6679 Argento Chardonnay 2006, Argentina 73 kr
6463 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2006, Australien 78 kr
23032 Concannon Chardonnay 2005, Kalifornien, USA 82 kr
5969 Thüngersheimer Johannisberg Weisser Burgunder Spätlese trocken 2006, Tyskland 87 kr
5621 Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve 2004, Frankrike 89 kr
22228 Clay Station Viognier 2005, Kalifornien, USA 96 kr
Bra rosé till grillat under 100 kr (till främst grillad fisk, kyckling, ljust kött, kryddiga korvar och grönsaker)
99677 Inurrieta Mediod?a 2006, Navarra, Spanien 70 kr
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!