Rätt val i hettan
I kökets värld handlar det ofta om kontraster. När solen värmer som mest är det högsäsong för kalla rätter. Is eller bara kyla är hur rätt som helst när värmen flödar.
Foto: Dan Strandqvist
Gravad lax är en rätt som alltid bjuds kall. Gärna med hovmästarsås, en kallrörd senapssås som i mitt tycke ofta blir för stark och dominerande.Så jag har börjat vispa ihop en egen, mildare variant på samma tema. För att liva upp den gamla laxen brukar jag servera den i glas. Några späda, blandade salladsblad i botten, sedan på med tunna skivor gravad lax och till sist en matsked mild senapssås och lite garnityr som blir vad trädgården erbjuder i form av dill eller som här gräslök med gräslöksblom och allt.Om du serverar mat i glas, tänk på att välja ett glas som har tillräcklig vidd så att det är bekvämt att äta ur. Och ta inte bästa finglasen utan några enkla, lite tjockare glas som står emot slamret med små gafflar eller vad man nu tänker sig äta med.Isbitar i soppan
Om du vill överraska med en svalkande rätt finns det två riktigt bra förslag. Den spanska grönsakssoppan gazpacho serveras alltid kall, och om man vill kan det förtydligas med en driva isbitar i soppskålen. Kryddig, lätt syrlig och perfekt en varm sommardag, inte minst med en bit bröd att doppa i soppan.Och så finns det svalkaren nummer ett - hemlagad glass.Här får det bli grundversionen smaksatt med äkta vanilj och serverad med jordgubbar. Tar några timmar att frysa in om man nu inte har finesser som egen glassmaskin. Lite passning och mycket vispning, men väl på bordet är allt arbete glömt.
För 4 personer2 hela matjessillfiléer, ca 125-150 g2 hårdkokta ägg2 kalla, kokta potatisar1 liten rödlök1 dl majonnäs2 dl crème fraiche1 tsk svensk senap2 msk finhackad dill1/2 tsk spad från sillenAtt äta till:rostat bröd1. Låt sillfiléerna mellanlanda på hushållspapper så att de blir "torra". Skär sedan sillen i små tärningar. Skala och hacka de hårdkokta äggen. Skär potatisarna i små tärningar, ungefär som sillen. Skala och finhacka rödlöken.2. Blanda majonnäs och crème fraiche. Vänd ner sill, ägg, potatis och lök. Smaka av med finhackad dill, senap och ytterst lite av spadet från sillburken.3. Kyl gubbröran och servera den kall på rostat bröd eller som alternativ till vanlig matjessill med kokt färskpotatis och blandad grönsallad. Den här milda gubbröran gör sig även bra på sommarens lätta bufféer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!