Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rabarberplantan - ett måste i villaträdgården

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-06-07 03:00
Vid en första anblick ser alla likadana ut. Men i Julita gårds genbank för rabarber är man noga med att skilja mellan sorterna. Här har det funnits en genbank för rabarber sedan 1988, när en forskare som undersökt oxalsyrehalten i olika rabarbersorter donerade sina plantor hit.- Rabarber är som äpplen. De är inte fröäkta utan måste hållas levande för att bevaras åt eftervärlden, en frösådd sort blir inte identisk med moderplantan, berättar trädgårdsmästare Eva Eneblad som ansvarar för genbanken.Kulturhistoria
Det är inte bara goda, ätbara sorter som växer här. Även flikrabarbern, som inte är lämplig att hamna i några pajer utan främst har ett kulturhistoriskt värde, odlas. Troligtvis är det just tack vare jakten på flikrabarbern som pågick under hundratals år som har gjort att det i dag finns så många olika sorters matrabarber i västvärlden. Flikrabarbern var en medicinalväxt. Den härstammar från Kina och den torkade och nedmalda roten användes för att bota olika magåkommor. Ända till långt in på 1900-talet salufördes rabarberrot på svenska apotek. Hur hälsosamt det var är nog dock inte helt klarlagt, men det verksamma ämnet antrakinon har förutom en laxerande verkan även en irriterande verkan på slemhinnor. Än mer uppmärksammat i dag är rabarberns oxalsyra som i stora mängder kan ge problem med galla och njurar. - I dag är det stor efterfrågan på rabarbersorter med låg oxalsyrehalt. Egentligen är det inte farligt att äta rabarber i måttliga mängder, men folk har nog blivit mer hälsomedvetna på senare år, säger Eva Eneblad.En klassiker
Den vanligaste sorten i våra villaträdgårdar heter Victoria, och tillhör dessvärre inte de sorter med låg oxalsyrehalt. Den är dock en riktig klassiker i svenska trädgårdar och är fortfarande vanligt förekommande i handeln. På senare år har även den oätliga flikrabarbern börjat säljas som perenn i trädgårdshandeln. Den kan ha vackert rosa blommor som man med gott samvete kan njuta av i stället för de syrliga stjälkarna.
nRabarber kan odlas i hela landet, ända upp till polcirkeln. Till och med på Grönland går det att odla rabarber. Rabarbern är i stället svårare längre söderut, den trivs inte när dagstemperaturen överstiger 32 grader.n Det är lätt att glömma en rabarberplanta som stått i ett hörn av trädgården i alla år, men rabarbern är en riktig gottegris som vill ha mycket gödning. Kogödsel är jättebra.nRabarbern gillar sol, om än kanske inte full sol hela dagen.nSkörda inte från en nyplanterad planta första året. Andra året kan du skörda litegrann, men inte för mycket innan plantan fått växa till sig ordentligt.n Skörda alltid genom att rycka stjälkarna så att du får med stjälkfästet. Skär man av stjälkarna kan det gå ned röta i plantan.nRabarberblommorna kan visserligen vara vackra, men de tar mycket energi från plantan. Därför bör man skära bort blomstänglarna innan de slår ut.nTidigt på våren kan man driva upp rabarber för att få tidiga, bleka och spröda stjälkar. Det gör man genom att täcka över plantan med en drivklocka eller till exempel en upp och nedvänd vattentunna. Sedan lägger man obrunnen stallgödsel runt som gör att det blir varmt inne i drivhuset och får stjälkarna att börja växa och sträcka sig efter ljus. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om