Pytt - restgömma och kulturarv
Pytt i panna är mat med stor spännvidd. Och som alltid, bästa pytten gör du själv. Här kommer tips och råd på allt från smakfulla vardagspyttar till en drygt 100-årig lyxpytt på oxfilé.
Foto: Dan Strandqvist
På toppen av alla svenska pytt i pannor tronar Biff à la Rydberg. Rätten skapades på Hotell Rydberg i centrala Stockholm som hade sin storhetstid under senare delen av 1800-talet. Hotellet var det första av internationell klass i huvudstaden och restaurangen var inte sämre den. Rydbergs lyxiga pytt i panna kom att bli nattsuddarnas favoriträtt i den pampiga baren. Hotellet revs redan 1914 och är för länge sedan förpassad till den historiska glömskan. Endast den överdådiga pytten lever kvar som något av en milstolpe i den svenska mathistorien.Utländska pyttar
Nu är det inte bara Sverige som har rätter av typ pytt i panna. I Frankrike finns boeuf Lyonnaise som med sin blandning av stora bitar oxkött, lök och potatis i allt väsentligt påminner om vår svenska pytt i panna. Kommer man till Italien byts potatisen ofta ut mot pasta blandat med bitar av kryddig korv, örter och tomater och på södra sidan Medelhavet är det couscous som ersätter potatis.Även asiatiska kök har rätter som bygger på rester. Indonesiska rispytten nasi goreng är en av de mer kända. Ingredienserna kan variera men normalt ska man hitta bitar av både kyckling, skinka och räkor bland ris och kryddor. Efter gammalt recept skulle allt toppas med strimlad pannkaka! I dag brukar den senare ersättas med vändstekta ägg.
För 4 personer1 kg potatis av fast sort300 g kallt, stekt eller kokt kött200 g rökt kött i bit2 gula lökar1 msk worcestershiresåssalt och svartpepparsmör och rapsoljapersiljaAtt äta till:4 stekta ägginlagda rödbetorsaltgurkaHP-sås1. Skala och skär potatisen i centimeterstora tärningar. Ge potatistärningarna ett uppkok och någon minuts kokning i saltat vatten. Tippa upp potatisen i durkslag och låt den rinna av.2. Skala och hacka löken ganska fint. Skär kalla köttrester, kokta eller stekta, och rökt kött i lika stora bitar som potatisen.3. Hetta upp en rymlig stekpanna och stek inledningsvis potatisen i lika delar smör och rapsolja under flera vändningar. När potatisen fått fin färg lyfts den över till gryta eller kastrull och sätts in i knappt 100-gradig ugn.4. Tillsätt nytt fett i pannan och stek kött och lök ett par minuter. Blanda kött, lök och potatis. Krydda med worcestershiresås, salt och peppar.5. Torka ur pannan och stek fyra ägg med hel gula. Fördela pytten på fat eller tallrikar. Toppa med stekta ägg och persilja. Serveras med inlagda rödbetor, saltgurka och HP-sås för den som vill.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!