Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Purjolöken - en doldis i köket

Purjolökens roll i vårt svenska kök har ofta varit något av smakernas budbärare. Den bidrar med härlig smak, men får ändå hålla sig i bakgrunden när maten kommer på bordet. Låt oss ändra på det.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-10-29 03:00
Purjolöken är gammal som gatan och i södra Europa dök den upp på kejsar Neros tid, det vill säga ungefär samtidigt som Jesus levde. Kejsaren levde i tron att purjolök var bra för hans sångröst, något som man kanske inte kan bevisa i dag. Långt tidigare hade den använts med uppskattning i de orientaliska köken. I Egypten kokade man gärna soppa på purjolök då den ansågs mer tilltalande än de flesta andra löksorter.Jordig sak
I dag räknas purjolöken till en av våra viktigaste lökväxter efter giganten gul lök. Trots det känns purjolöken som en doldis även om snart sagt alla känner till den, vilket kan tyckas något märkligt. Den stora skillnaden mellan purjolök och traditionell lök är att purjolöken växer ovan jord. Av den anledningen får purjolöken en mer grönsaksbetonad smak och form. Nackdelen är att purjolöken ofta innehåller jord vilket kan bli förödande i exempelvis sallader. Jord kanske ses som en struntsak i sammanhanget, men i mat kan den leverera en mängd oönskade bakterier som snabbt förstör andra livsmedel. I klartext, skölj purjolöken noga och förvänta dig inte att smutsen bara sitter på utsidan, löken måste snittas upp för att sköljningen ska bli fullständig.Bortsilad
Purjolökens huvudsakliga användningsområden är i kokad mat som soppor, grytor eller grönsaksrätter. Den kan med fördel ersätta annan lök, utom möjligtvis vitlök, i potatisgratäng, potatissallad och grönsaksstuvningar. Själv strimlar jag gärna ner purjolök i egna eller köpta wokblandningar och de lite hårda ytterbladen ger härlig smak åt fisksåser även om de silas bort innan de når tallriken. Och kanske är det just där skon klämmer. Purjolöken är med och ger smak men hamnar i silar och durkslag innan den hinner fram till matbordet.
För 4 personerTill pajdegen:3 dl fullkornsvetemjöl125 g smör1/2 tsk salt2 msk kallt vattenTill fyllningen:150 g tärnad eller strimlad bacon1 purjolök1 msk olivolja3 dl riven ost3 ägg2 dl mjölk1 kruka färsk basilika4-5 tomatersalt och peppar1. Kör samman fullkornsvetemjöl, smör och salt i matberedaren med kniven monterad. När degen börjar gryna sig tillsätts kallt vatten och allt körs samman till en slät deg. Låt degen vila svalt en halvtimme.2. Skölj och strimla purjolöken. Fräs löken i stekpanna tillsammans med bacon och en matsked olivolja.3. Kavla ut degen och lägg den i en lätt smörad grund pajform med cirka 24-26 centimeters diameter. Fyll pajen direkt med lök och bacon. Förgräddning behövs inte om du kavlar degen tunt.4. Vispa samman ägg, riven ost och mjölk. Plocka bort några fina toppskott från basilikan att ha till garnityr. Hacka resten och blanda i äggsmeten. Slå fyllningen i pajen och toppa med skivade tomater.5. Grädda pajen mitt i 225 graders ugn cirka 35 minuter. Pajen serveras med blandad sallad eller som tillbehör till stekt kött, gärna lamm eller fågel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!