Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Prisrally på kolonilotter

Koloniliv är lika med sommar, odlarglädje, idyll. Dessutom har det blivit trendigt - och ett annorlunda sätt att investera pengar.

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm (TT Spektra)2008-08-04 03:00
Röda stugor, gröna häckar och flaggstänger - svenskare än så blir det nästan inte. Och ändå är kolonin inget svenskt fenomen från början. Anna Lindhagen, fattigvårdsinspektris från Stockholm, såg kolonier i Danmark och tog idén med sig hem. Den första kolonin lär ha anlagts i Pildammarna i Malmö 1895. Avsett för fattiga
För många var en egen koloniträdgård det enda sättet att få färska grönsaker och potatis. De första odlingslotterna i Stockholm var på bergsklippor där fattiga människor odlade i skrevorna.I dag är kolonin på modet igen. I Sverige finns
42 000 kolonilotter, på många ställen pågår generationsskiften och det kommer in både unga och invandrare i koloniområdena. Samtidigt stiger priserna. I koloniområdet Sommarstaden i Karlshamn kallar man det för Iriseffekten. Iris är namnet på den koloni i Stockholm som TV4 följde förra sommaren. Efter det sköt priserna i Sommarstaden i höjden. Från att ha kostat 100 000 kronor bjuds nu kolonilotter ut till fyra gånger så högt pris - trots att området bara har sommarvatten och gemensamma toaletter.Oroande utveckling
Det är en utveckling som oroar bland andra Tommy Alm, som är vice ordförande i Sommarstadens koloniförening:- Ursprungstanken var ju att arbetarna skulle ha råd att skaffa en plats att odla sina egen potatis på. Men med de här priserna blir det svårt...Sommarstaden anlades i mitten av 1950-talet i kanten av ett campingområde och med havsbadet Kollevik bara hundra meter bort. I dag finns här 145 lotter med helt olika charm och utseende. Ett nybygge i modern stil kan reta en del av de boende lika mycket som en stuga som verkar vara helt försummad. Gångarna mellan de välskötta kolonierna heter Anemonegången, Syrengången och Salviagången.Här bor Elsa Gustavsson, 80, som har haft sin koloni i 42 år.- Jag älskar att odla, säger hon.Elsa har mest grönsaker på sin koloni. Hon har just skördat en rejäl korg med potatis, sockerärterna börjar redan ta slut medan de första morötterna snart är färdiga att tas upp.Sommarstaden har som många andra föreningar bestämt att enbart kommuninvånare får skaffa koloni här. Det är en ganska vanlig regel som kommit till för att säkra att kolonierna sköts regelbundet - men det är också en bestämmelse som kan vara ett hinder för barn som vill ta över sina föräldrars kolonier.Sommarstadens koloniförening har därför gjort undantag för barn som ärvt en stuga - men att komma utifrån och vilja köpa en kolonilott här är omöjligt.
På kolonin kan man ...... vara ifred och samtidigt omgiven av människor... lära sig hur man gör Hjärtansfröjdsaft av citronmeliss och citron... få vänner för livet... odla sin egen mat eller bara njuta av lata livet... dela med sig av sitt överskott... låna grannens bästa idéer... köpa jord och gödsel tillsammans till billigt pris... ha roligt! (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om