Brännässlor är inte bara ett ogräs. De späda bladen från tidiga nässlor kryllar av nyttigheter som C-vitamin, järn och kalcium. Överraskande eller inte, men brännässlor räknas som vår mineralrikaste grönsak och borde egentligen ha en mer framskjuten plats i vår kost.
Använd handskar
Bästa nässlorna för matlagning hittar man på våren och försommaren. Begränsa skörden till de späda toppskotten och använd handskar i skördearbetet. När nässlorna väl är förvällda, det vill säga fått ett uppkok, har de brännande egenskaperna försvunnit och de kan hanteras utan skyddshandskar.
Förvällda nässlor används på samma sätt som spenat i soppor eller stuvningar. Gräslök, timjan och lite grönsaksbuljong i pulverform lyfter fram de finaste smaker och som soppa kan nässlor serveras med en hårdkokt ägghalva.
Vårkyckling är ett gammalt begrepp. Förr kom kycklingar med ljuset och så här i början av sommaren var tillgången på lagom stora kycklingar som bäst. Här låter vi oss inspireras av gamla tiders kök och kokar en ljus kycklinggryta som garneras med späda primörer som sparris, morot och dill som är en underbar krydda i primörsammanhang.
Spännande kompott
Att avsluta måltiden med rabarber i någon form känns helt rätt just nu. Här kokas syrlig rabarber med likaledes syrligt äpple och rikligt med socker till en kompott. Smaksätt gärna med mald kardemumma som ger kompotten spännande smakbrytning. Rabarber är inget man äter mängder av, varför kompotten serveras på små portionspajer tillsammans med en klick vispad grädde. Lagom syrligt, festligt och definitivt väldigt mycket svensk försommar.