Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Primörerna gör entré

Späda nässlor, syrlig rabarber och nyskördad sparris, nu är primörernas tid här. Vi lagar ljust och lätt till försommarens många festtillfällen.

Späda nässlor lägger grunden till den nyttiga förrättssoppan. Smaksatt med timjan och serverad med hårdkokt ägghalva.

Späda nässlor lägger grunden till den nyttiga förrättssoppan. Smaksatt med timjan och serverad med hårdkokt ägghalva.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-06-01 03:00

Brännässlor är inte bara ett ogräs. De späda bladen från tidiga nässlor kryllar av nyttigheter som C-vitamin, järn och kalcium. Överraskande eller inte, men brännässlor räknas som vår mineralrikaste grönsak och borde egentligen ha en mer framskjuten plats i vår kost.

Använd handskar
Bästa nässlorna för matlagning hittar man på våren och försommaren. Begränsa skörden till de späda toppskotten och använd handskar i skördearbetet. När nässlorna väl är förvällda, det vill säga fått ett uppkok, har de brännande egenskaperna försvunnit och de kan hanteras utan skyddshandskar.

Förvällda nässlor används på samma sätt som spenat i soppor eller stuvningar. Gräslök, timjan och lite grönsaksbuljong i pulverform lyfter fram de finaste smaker och som soppa kan nässlor serveras med en hårdkokt ägghalva.

Vårkyckling är ett gammalt begrepp. Förr kom kycklingar med ljuset och så här i början av sommaren var tillgången på lagom stora kycklingar som bäst. Här låter vi oss inspireras av gamla tiders kök och kokar en ljus kycklinggryta som garneras med späda primörer som sparris, morot och dill som är en underbar krydda i primörsammanhang.

Spännande kompott
Att avsluta måltiden med rabarber i någon form känns helt rätt just nu. Här kokas syrlig rabarber med likaledes syrligt äpple och rikligt med socker till en kompott. Smaksätt gärna med mald kardemumma som ger kompotten spännande smakbrytning. Rabarber är inget man äter mängder av, varför kompotten serveras på små portionspajer tillsammans med en klick vispad grädde. Lagom syrligt, festligt och definitivt väldigt mycket svensk försommar.

För 4 personer

2 liter späda nässlor (blad från toppskott eller unga växter)

2 msk smör

1 msk vetemjöl

1 vitlöksklyfta

12 dl vatten

1 msk grönsaksbuljong i pulverform

5-6 kvistar färsk timjan

salt och peppar

Att äta till:

2 hårdkokta ägg

färsk timjan

1. Plocka nässlor, men ta bara med späda toppskott och inga stjälkar eller grövre delar. Handskar rekommenderas i skördearbetet. Skölj bladen och ge dem ett uppkok någon minut. Slå upp i durkslag, spola över kallt vatten och låt bladen rinna av innan de hackas grovt.

2. Fräs smör och vetemjöl i en kastrull. Tillsätt fint riven vitlök och de hackade nässlorna. Späd med vatten och tillsätt grönsaksbuljong samt hackad timjan. Låt allt koka upp och sjuda sakta i 2-3 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar.

3. Skala och dela de hårdkokta äggen. Lägg en ägghalva i varje tallrik och garnera med timjan eller bladpersilja. Toppa gärna varje ägg med en timjankvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om