Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Primörer i soppkastrullen

Försommarens första morötter är en delikatess i sig. Bara spola av och njuta. I tillagad form kan de bjudas lättkokta med flingsalt eller i en soppa tillsammans med potatis, lökar och svampbuljong.

Foto:

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-06-02 14:09

Soppor är perfekt mat under sommaren. Lätta att laga och samtidigt goda och vätskerika precis som sommarmat ska vara. Receptet är som vanligt för fyra. Är man inte så många kring bordet kan det ändå vara idé att laga hela receptet. Ett par portioner soppa i kylen är guld värt när hungern slår till och orken att stå vid spisen är som bortblåst. Se det som en sommarkänsla det också.

Morotssoppa
För 4 personer
400 g morötter (det går att laga soppan på gamla morötter också)
1 gul lök
1/3 purjolök
4 vinterpotatisar av mjölig sort
1 tsk finhackad färsk timjan
2 msk olivolja
1 liter vatten
2 tärningar svampbuljong (eller vanlig grönsaksbuljong)
2 dl färdig tomatsås (samma som till pasta)
salt och peppar


Till uppläggning:
1 dl strimlad purjolök
färsk timjan

1. Skala och hacka den gula löken grovt. Strimla purjolöken. Skala och dela potatisen i bitar. Riv morötterna (vintermorötter måste skalas, färska kan bara sköljas av).
2. Fräs båda sorters lök och potatis med olivolja och hackad timjan i kastrull. Blanda ner de rivna morötterna, tillsätt vatten, svamp- alternativt grönsaksbuljong i tärningsform och tomatsås. Låt soppan koka upp och sedan sjuda 10 minuter.
3. Mixa soppan. Mixerstav är att föredra då soppan inte ska vara helt slät. Smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och garnera med strimlad purjolök och grovt hackad timjan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!