Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Plura tar ton med 60 plus

Efter en lång sommarturné med Eldkvarn kommer Per "Plura" Jonsson ut med en ny kokbok. Och nästa år blir det fler matprogram.

Plura och Eldkvarn - ett vinnande koncept över årtionden.Foto: Jessica Gow/Scanpix-arkiv

Plura och Eldkvarn - ett vinnande koncept över årtionden.Foto: Jessica Gow/Scanpix-arkiv

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Stockholm (TT Spektra)2011-08-08 03:00

- Jag tänker att om tio år är det förmodligen ingen som frågar, eller så orkar jag inte, så det är lika bra att göra alla de här sakerna nu.

Hundåren verkar som bortblåsta. I stället för att trappa ner har Eldkvarns frontfigur gjort tvärtom och lagt in en ny högre växel.

Efter att ha stått i halvdunkel i några år har strålkastarna återigen riktats mot Plura Jonsson. Det började så smått med en självutlämnande blogg som så småningom blev en bok.

Sedan drog han av sig tröjan, hällde upp i vinglaset och började laga mat i tv. Men det riktigt stora genomslaget kom med tv-programmet Så mycket bättre.

- Att jag kommit i ropet nu hänger också ihop med Eldkvarns renommé och låtskatt. Det ena ger det andra liksom.

Jubileumsbox
60 år på nacken varav 40 med Eldkvarn. Bara tio år till Rolling Stones-klass.

Hur har ni lyckats hålla ihop så länge?

- Vi kommer bra överens och sen har man ju lärt sig att stå ut med varandra. Det är väldigt sällan det bråkas överhuvudtaget nuförtiden. Det är som i ett förhållande, det behövs luft och att det är högt i tak.

Just nu är bandet ute på sommarturné som avslutas i hemorten Norrköping. Sen väntar studiojobb där en skiva ska spelas in med nya låtar. Kort därefter kommer en samlingsbox där det förutom alla best of kommer att finnas med gammalt material som aldrig tidigare har getts ut.

Livsnjutare
För Pluras egen del väntar först ett boksläpp och nästa år nya matlagningsprogram. Dessutom har olika gallerister hört av sig som vill att han målar fler tavlor.

- Jag har alltid gillat att göra saker och det är kul att prova på nya grejer som man inte trodde att man skulle klara av. Till exempel att vara programledare i tv och ha ett eget matprogram, det trodde jag inte att jag skulle fixa för fem år sedan.

Att hamna i blickfånget är kanske roligt, samtidigt påpekar Plura att man måste akta sig för att dra för höga växlar och tro att man är något.

- Det kommer en dag i morgon också. Och så jävla märkvärdigt är det ju inte.

Att han är livsnjutare är inget han sticker under stol med. Men erkänner också att en sådan livsföring kan ha sina nackdelar.

- Det stod ju redan i bibeln att man inte ska frossa. Klart man kan uppleva baksidan av det. Man får hitta en balansgång.

Känner du att du gjort det nu?

- Nä! Ha ha ha!

Födelsedagsprofilen
Namn: Per "Plura" Jonsson

Fyller: 60 år den 10 augusti 2011.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Familj: Sambo Maria, barnen Sebastian 37, Lisa 33, Axel, 22 och Nils 16 år.

Aktuell: Turnerar med Eldkvarn fram till mitten av augusti. Senare i höst släpps ett nytt album följt av samlingsboxen Den goda skörden och kokboken Pluras spanska kokbok. Nya matprogram planeras att spelas in i januari.

Karriär i korthet: Bildar bandet Piska mig hårt hemma i Norrköping 1971 tillsammans med brodern Carla. Tre år senare byter de namn till Eldkvarn där Plura fortsätter som låtskrivare och sångare. Bandet har sedan dess gett ut ett 30-tal album. Genombrottet kom med Pojkar, pojkar, pojkar 1979. Debuterade som författare 2008 med den självbiografiska boken Resa genom ensamheten. Gav därefter ut Den stora landsvägen som består av kommenterade Eldkvarn-texter. 2009 kom Pluras kokbok: Provence, Kungsholmen, Koster. Medverkade förra året i tv-programmet Så mycket bättre.

Om att fylla 60: "Fylla 50 tyckte jag var jätteskönt och åren däremellan har varit bra. Men att fylla 60 är lite närmare det definitiva slutet. Men jag har inte haft tid att tänka så mycket på det."

Så firar jag födelsedagen: "Egentligen ska vi repa då, men det får vi nog ställa in. Det blir kanske en fest på gården eller så går vi ut och käkar. Vi har inte bestämt det än."

Läser: "Senast läste jag Keith Richards självbiografi Livet. Den var jättebra och intressant."

Tränar: "Det har jag inte haft tid med. Sedan har jag problem med ena knät, troligtvis menisken. Jag kan inte ens gå speciellt långa sträckor. När jag är duktig simmar jag och tidigare hade jag en sådan här personlig tränare på ett gym."

Bästa rådet för att bli duktig i köket: "Bra råvaror och framför allt ska man smaka på maten, annars är det totalt meningslöst. Alla kan inte laga mat, de har inte det intresset. Jag har sett folk som lägger något i stekpannan och sedan går därifrån."

Testar nya rätter eller utvecklar gamla: "Jag är nog båda delarna. Jag gillar traditionell matlagning - svensk, fransk och italienskt. Men jag provar gärna på nya grejer också. Om den är gjord med kärlek är all mat god."

Söker på nätet: "Jag är inte en sådan som tittar på gitarrer och trumpeter och drömmer mig bort. För mig är datorn ett arbetsverktyg. Jag skriver, betalar räkningar och bokar resor. Jag har ingen favoritsajt, så tråkig är jag."

Målar: "Jag har gjort några litografier. Olika gallerister vill att jag ska måla mer och göra utställningar men jag har inte haft tid. Men jag har 20 uppställda dukar hemma som tittar anklagande på mig. Hoppas jag får mer tid i höst, för det är hemskt kul."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om