Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pasta med piff

Pasta är långt mycket mer än spagetti och köttfärssås. Det som förr sågs som mat för barnfamiljer har på ett par generationer blivit mat som passar lika bra till vardagslunchen som till fina festen.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-05-24 09:53
Spaghetti med köttfärssås stod ofta överst på restaurangernas barnmatsedlar för så där 30 år sedan. Äldre generationer förfasade sig över att barnen inte åt "riktig mat" som i deras ögon var något i stil med fläsk och potatis. 70-talets barn hade en annan syn på saken. De gillade spaghetti och slukade den lika gärna hemma som på restaurang när tillfälle gavs. I dag har de som då var knattar vuxit upp till kvinnor och män som då och då hamnar på krogen. Och vad kan man tänka sig att de vill äta - jo varför inte en riktigt god pasta.Salta vattnet
Ungefär så här går det till att skapa nya kostvanor. Om det kan man tycka vad man vill, men en vällagad pastarätt behöver verkligen inte skämmas för sig ens i de finaste sammanhang. Se bara till att själva grunden, det vill säga pastan, kokas på rätt sätt. Mycket vatten i stor kastrull är grundregel nummer ett. Grundregel nummer två är att vattnet ska saltas men vänta med oljan. Att ha olja i pastavattnet är ett grundfel som många gör i förhoppning att pastan inte ska klibba ihop. Tredje grundregeln är att aldrig överkoka pasta. Den ska ha kvar lite tuggmotstånd, vara "al dente" när den kommer på tallriken.Piffa med örter
Fjärde och sista grundregeln är att nykokt pasta ska ges tid att rinna av i durkslag. Sedan tippas den tillbaka i den tomma och ännu varma pastakastrullen för att smaksättas med exempelvis god olivolja, svartpeppar och en nypa salt. Med ens har den goda pastasmaken lockats fram och det går faktiskt utmärkt att bara äta pasta om man vill. Komplettera gärna med färska örter, citron, några räkor eller bitar av salami eller god skinka. God pasta behöver inte vara märkvärdigare än så. I recepten här intill finns några andra förslag på goda och spännande pastarätter. Men innan vi går vidare, lova mig att ketchupflaskan får stå kvar i kylen i väntan på nästa korv med bröd.
För 4 personer500 g färsk pasta alt. 300 g torkad400 g benfritt kycklingkött1 liten gul lök1 tsk torkade chiliflingor (chili flakes)smör och rapsolja3 ägg2 dl riven ost2 dl mager gräddesalt och svartpepparAtt äta till:ärterbladade blad från olika salladssorter2-3 tomaterpersilja1. Skala och hacka den gula löken. Skär kycklingköttet i drygt centimeterstora bitar. Koka upp riktigt med saltat vatten och koka pastan.2. Fräs kyckling och lök i lika delar smör och rapsolja i en vid kastrull. Krydda med torkad chili och dra kastrullen från värmen.3. Slå upp den färdiga pastan i durkslag och se till att den får rinna av ordentligt. Slå därefter tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt kyckling- och lökblandningen samt ägg, riven ost och grädde. Blanda runt över värme och dra sedan kastrullen från värmen så inte allt slutar som en äggröra. Smaka av med nymald svartpeppar och salt.4. Fördela pastan i djupa tallrikar och bjud tomater samt blandade blad från sallad och persilja samt lättkokta ärter till.
Att dricka till:
Till pasta med ljust kött passar ett torrt, vitt vin bättre än rödvin. Testa amerikanska McManis Viognier 2008 (6290) för 89 kronor. Ett utmärkt vin som hänger med i svängarna även om det är riktigt välkryddad mat på tallriken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!