Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Påskens godaste ägg

Ägg är påskhelgens mest självklara festmat. Kokta till frukost, fyllda och gräddade till buffén och kanske till och med bakade till kaffet. Allt med ägg är bara så rätt just nu.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-04-09 03:00
Visst är det något speciellt att med alldeles nyvärpta ägg, men det är inget måste för att ägget ska vara gott. Som livsmedel håller äggen sig i månader förutsatt att man ställer dem svalt med spetsen nedåt. Så länge sparas inte ägg normalt, men det kan vara bra att veta om det blir ägg över efter helgen.Dagens påfund att tvätta äggen medför att hållbarheten minskar eftersom det naturliga skydd som ägget har försvinner med tvättvattnet. Men tvättningen till trots, rätt förvarade ägg håller sig betydligt längre än det "bäst-före-datum" som står på kartongen.Offrade ägg
Det som är traditioner i dag är ofta inte äldre än att nu levande människor hittat på dem. Men när det handlar om ägg till påsk tar historien ett rejält kliv tillbaka i tiden. Äggen fanns med redan på de gamla hedniska offerfesterna under våren då man firade naturens pånyttfödelse genom att både offra och äta ägg.Senare kom påsken att bli en religiös högtid och därmed fick våra förfäder hålla sig borta från de efterlängtade äggen under fastan. De fick vackert nöja sig med att samla och lägga på hög i väntan på påskaftonen och dagen då fastan avblåstes.Inga ägg utan sol
Ägg till påsk kan även ges en mer modern förklaring. Dagens höns lägger ägg året runt i ljuset från elektrisk belysning. Förr hade man bara solen att förlita sig på, vilket innebar att antalet ägg under vinterhalvåret var lätt räknade. Ingen sol, inga ägg, så enkelt var det. Av den anledningen var höns vanligare i Skåne och södra Sverige än i landets norra delar till långt in på 1900-talet.Samtidigt som ljuset triggar hönan att lägga ägg måste hon få en stunds vila i mörker. Det är då som det mesta av skalet till äggen bildas. Stressade hönor får med andra ord ofta väldigt sköra ägg som avslöjar att de antagligen får fel foder eller drivs för hårt.
För 4 personer8 ägg1 dl gräddesalt och vitpepparTill garnering:inlagd sill i mindre bitardillskalade räkortimjan1. Hugg av toppen på äggen med en vass kniv. Töm ur och skölj skalen. Innehållet vispas med grädde, salt och peppar och hälls i en vid kastrull eller panna.2. Sätt kastrullen på kall spis. Sätt på värmen, men bara till "halvfart" och rör sakta med en träsked med rak kant som kan skrapa botten på kastrullen så att äggsmeten inte bränner fast. Långsam uppvärmning är viktig för att äggröran inte ska klumpa sig. När äggröran börjar övergå till krämig konsistens är den klar och kastrullen lyfts av spisen.3. Fyll de tomma äggskalen med äggröra. Avsluta med sill eller räkor och garnera med dill eller färsk timjan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om