Pappersbokens död?
Tunn som en blyertspenna, liten som en bok rymmer den ett smärre bibliotek. Amazons nya läsplatta Kindle lanseras nu i hundra länder, däribland Sverige. Men ännu viktigare för det digitala bokläsandet blir förmodligen Googles nya e-boksbutik.
Foto: Casper Hedberg / SvD / SCANPIX
Till skillnad från Nuut går inte Kindle att köpa i svenska butiker, utan bara via nätet från USA. Systemet är också helt låst. Kindleägarna kan bara handla sina e-böcker via just Amazon.Ändå betraktar även den svenska branschen Kindle med stort intresse. Den stora revolutionen med Kindle är att e-böckerna går att köpa trådlöst direkt till läsplattan. Läsaren behöver inte ta omvägen via en dator. I stället köps boken och laddas ner via mobilnätet.- Tillgängligheten är ju helt ovärderlig. Du kan stå var som helst, köpa boken precis när du vill ha den och floff, har du den i plattan, säger Py Söderström, vd för den svenska e-boksdistributören Elib.Gick in i läsplattorna
Tekniken med de uppkopplade läsplattorna ger dock även försäljaren enorma möjligheter visade det sig i somras. Över en natt raderade Amazon George Orwells klassiska roman "1984" direkt från kundernas Kindleplattor.Amazons ansvariga hade insett att de sålt romanen som e-bok utan rättigheter, och i stället för att bara stryka boken från försäljningslistorna och gå ut med information till kunderna gjorde man ett kirurgiskt ingrepp i deras läsplattor.En 17-årig student från Michigan miste inte bara boken utan alla anteckningar han gjort inför ett omfattande skolarbete.Kritiken blev hård och i rätten gick Amazon med på att fortsättningsvis aldrig radera böcker utan kundernas medgivande, förutsatt att de betalat räkningen.I musikbranschen har vinylskivor och cd-skivor fått ge vika för mp3-filer och streamade låtar på nätet, men inom bokbranschen går digitaliseringen långsammare. Kindleplattan kommer dock att öka intresset för e-boken i stort menar Py Söderström.- Först när läsplattan blir synlig på gatan och tunnelbanan kommer försäljningen att ta fart på allvar, tror Henrik Nässén som även han jobbar på Elib.Först nu riktigt bra
I dag har få läsare sett och ännu mindre provat en läsplatta. Samtidigt har plattorna blivit mycket bättre.- Den har funnits i tio år, men det är först nu den börjar bli en tillräckligt bra produkt, säger Py Söderström.Där får hon stöd av Magnus Norling, bokhandlare i Höör, som nogsamt följt e-bokens och läsplattans utveckling under de senaste tio åren.- Det är nu det börjar. De nya plattorna har teknik som simulerar papper, man blir inte trött i ögonen av att läsa. De går att läsa på i starkt solljus till skillnad från mobiltelefoner och handdatorer.Maria Hamrefors, vd på Norstedts, tror att e-boken blir större än pappersboken, dock inte i alla genrer. Som en avgörande händelse ser hon inte Kindlen utan i stället nätjätten Googles nya e-boksbutik, Google Edition, som öppnar i USA och Europa till våren.- Då börjar det hända grejer. 71 procent av alla som ska handla något på nätet börjar med en enkel googlesökning. Du kommer att hamna rakt i deras nätbutik. Det är smart gjort, det är den som tillgodoser kundens behov på bästa sätt som kommer att lyckas.
Den 19 oktober börjar Amazon sälja sin läsplatta Kindle till ett hundratal länder utanför USA, däribland Sverige. Försäljningen sker via nätet, kostnaden i Sverige blir runt 1 800 kronor, exklusive frakt-och tullkostnad.Läsplattan har trådlös uppkoppling via mobilnätet och ägaren kan handla e-böcker och tidningar direkt till plattan.Systemet är låst. Ägaren till en Kindleplatta kan endast handla böcker från just Amazon som i dagsläget har runt 290 000 titlar på engelska för länder utanför USA.Kindlen består av en skärm, stor som en bok och cirka 9 millimeter tjock. Den rymmer upp till 1 500 titlar.Skärmen är betydligt mer läsvänlig än en vanlig datorskärm. Liksom övriga läsplattor (däribland Nuut, Reader, Cybook, Bebook och Iliad) går den att läsa på även i solljus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!