Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pannkakor till vardag och fest

Att det blev pannkaka av alltihop behöver inte vara något negativt. Tvärtom är pannkaka en av våra mest älskade rätter. Stora eller små, salta eller söta - pannkakor i alla dess former är hur rätt som helst.

Söta, örtkryddade eller jästa - plättar och pannkakor kan varieras i det oändliga. Foto: Dan Strandqvist

Söta, örtkryddade eller jästa - plättar och pannkakor kan varieras i det oändliga. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-11-12 03:00
Den som kan sin historia vet att den svenska torsdagstraditionen med ärtsoppa och pannkakor är en kvarleva från tiden då Sverige var katolskt. Fredagarna var fastedag, eller i bästa fall fiskdag, och för att gårdens folk skulle klara svältdagen laddade man med det kraftigaste som kunde uppbringas på torsdagarna. Då blev det ärtsoppa och pannkakor, åtminstone på de gårdar som hade det bra ställt.Nyttigt alternativ
Så här en bit in på 2000-talet kan vi konstatera att det tog så där 500 år för att vi på allvar skulle våga eller vilja bryta den traditionen. Sant eller bara en skröna, men faktum kvarstår att vi har ett alldeles speciellt förhållande till pannkakor.Det som förr var pannkakor rätt och slätt, möjligtvis med variationen tjocka eller tunna, har i dag vuxit ut till en hel flora med olika smaker. Örtkryddade pannkakor kan dyka upp efter torsdagens ärtsoppa som ett något nyttigare alternativ utan söt sylt och vispad grädde. Eller varför inte satsa på det söta och bjuda pannkakorna med både socker och marmelad. Ungefär som cr pes Suzette, fast utan krånglet med flambering.Härliga tillbehör
Ryska blinier har inget direkt samband med våra svenska pannkakor. Men den hör till samma avdelning, det vill säga plättar och pannkakor. Även här är det en fet plätt som skulle funka som laddning före fastan. I Sverige ses den i första hand som festmat och njuts med dyr löjrom, crème fraiche och hackad rödlök, åtminstone om jag får välja tillbehören.Till sist, låt inte fattiga riddare bli en rätt som försvinner in i glömskan. Vetebrödslängder som legat för länge skivas upp och vänds i pannkakssmet. Stek bröden och krydda efter med strösocker och kanel. Fattiga riddare bjuds med vispad grädde och god sylt. Godare bullkanter än så får man nog leta efter.
För 4 personer5 dl mjölk1/2 paket jäst (25 g)2 dl bovetemjöl2 dl vetemjöl2 ägg1 krm salt2 msk smält smörsmör till stekningAtt äta till:75 g löjrom, helst svensk alt. sikrom2 dl crème fraiche, 15 %1 rödlöksalladsgrönsaker1. Värm mjölken till "fingervärme" i kastrull. Smula jästen i en bunke. Slå på en tredjedel av mjölken och lös jästen i den. Därefter tillsätts resterande mjölk, bovete- och vetemjöl, två äggulor (spara vitorna) samt salt. Rör till slät smet. Täck med handduk och ställ smeten för jäsning i 1 timme i rumstemperatur.2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Smält och blanda ner smöret i den jästa smeten. Vänd ned de vispade äggvitorna varsamt strax innan blinierna ska gräddas.3. Lägg en smörklick i medelvarm stekpanna och grädda blinierna. De ska vara stora som plättar, det vill säga cirka 8-9 centimeter i diameter. Vänd blinierna när ovansidan börjar torka.Blinierna serveras nygräddade med crème fraiche, löjrom och finhackad rödlök. Om du förbereder blinier kan de värmas varsamt i mikrovågsugn.Tänk på att svensk löjrom är fastare än importerad. Vill man få ungefär samma konsistens på den importerade måste den få rinna av i finmaskig sil. I praktiken blir den därmed lika dyr som den svenska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!