Pannkakor till vardag och fest
Att det blev pannkaka av alltihop behöver inte vara något negativt. Tvärtom är pannkaka en av våra mest älskade rätter. Stora eller små, salta eller söta - pannkakor i alla dess former är hur rätt som helst.
Söta, örtkryddade eller jästa - plättar och pannkakor kan varieras i det oändliga. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Så här en bit in på 2000-talet kan vi konstatera att det tog så där 500 år för att vi på allvar skulle våga eller vilja bryta den traditionen. Sant eller bara en skröna, men faktum kvarstår att vi har ett alldeles speciellt förhållande till pannkakor.Det som förr var pannkakor rätt och slätt, möjligtvis med variationen tjocka eller tunna, har i dag vuxit ut till en hel flora med olika smaker. Örtkryddade pannkakor kan dyka upp efter torsdagens ärtsoppa som ett något nyttigare alternativ utan söt sylt och vispad grädde. Eller varför inte satsa på det söta och bjuda pannkakorna med både socker och marmelad. Ungefär som cr pes Suzette, fast utan krånglet med flambering.Härliga tillbehör
Ryska blinier har inget direkt samband med våra svenska pannkakor. Men den hör till samma avdelning, det vill säga plättar och pannkakor. Även här är det en fet plätt som skulle funka som laddning före fastan. I Sverige ses den i första hand som festmat och njuts med dyr löjrom, crème fraiche och hackad rödlök, åtminstone om jag får välja tillbehören.Till sist, låt inte fattiga riddare bli en rätt som försvinner in i glömskan. Vetebrödslängder som legat för länge skivas upp och vänds i pannkakssmet. Stek bröden och krydda efter med strösocker och kanel. Fattiga riddare bjuds med vispad grädde och god sylt. Godare bullkanter än så får man nog leta efter.