Övervann stressen
Lennart Levi kallas den svenska stressforskningens fader. Han har vigt sitt liv åt stressforskning och förbättring av arbetsmiljön, de senaste åren från riksdagen. Uppbrottet från barndomens Lettland medförde ingen stress, men hustruns bortgång höll på att ta knäcken av honom.
Lennart Levi, pionjär inom stressforskningen, har som rådgivare åt bland andra FN-organen WHO och ILO samt EU påverkat den internationella utvecklingen inom området.Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Idyllen gick i kras då Stalins trupper marscherade in i Riga, en majdag 1940. Tioårige Lennart begav sig till Frihetsboulevarden och såg soldaterna med egna ögon, förnam folkets förstämning, hörde skotten - och klarade sig med nöd och näppe då panik utbröt.Eftersom fadern bott i Sverige under första världskriget och hade svenskt pass, hade familjen ett val; Att låta Stalin bestämma deras öde, eller sälja dammodebutiken och övriga tillhörigheter, och följa med resten av Rigas svenska koloni ombord på Kung Oscar till Sverige. De valde det senare.- Jag tyckte att det var ett enda stort äventyr. Men att skiljas från Berta var en sorg. Jag älskade henne. Jag grät och försäkrade henne att jag aldrig skulle glömma henne. Det har jag heller aldrig gjort. Ett decennium senare, under militärtjänsten i Sverige bevittnade han från första parkett vad stress kan göra med en människa. I förläggningen märkte han hur soldaten i överslafen, som tog illa vid sig av militärlivets villkor, vred och vände på sig natten igenom. Den tredje natten steg soldaten upp och satte en skarpladdad pistol mot sin tinning. I sista stund övermannades han av Lennart och några till.- Den här upplevelsen gjorde ett djupt intryck på mig. Jag tänkte att jag skulle kunna få ett helhetperspektiv på stressfenomenet om jag läste både medicin och psykologi.Som pionjär inom stressforskning arbetade han tvärvetenskapligt och grundade Karolinska institutets stressforskningsinstitution. Han blev landets förste professor i psykosocial miljömedicin. Men även han drabbades av stress då hans första hustru insjuknade och slutligen dog i äggstockscancer 1988.- Jag var nio år äldre än hon och väntade mig att jag skulle dö först. Så det var den största påfrestningen i mitt liv. Jag fick högt blodtryck, gick ner tolv kilo och blev deprimerad. Det som räddade mig var dels mina två söner, dels några goda vänner som engagerade sig - och mitt intressanta och meningsfulla jobb.Sedan han, vid 76 års ålder, valdes in i riksdagen har han lagt sig vinn om att införa det han inte lyckats med under sina forskarår: en obligatorisk utbildning i arbetsmiljö för civilingenjörer och civilekonomer, alltså för nästa generations chefer.- Det verkar som om jag nu lyckas ro det i hamn, säger Lennart Levi.