Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Osten som tål hettan

Att lägga ost på grillen utan att den rinner ner i glöden känns som en omöjlighet. Cypriotiska osten halloumi är den enda som fixar uppdraget. Osten är lika god och knarrig varm som kall eller kanske rent av friterad.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-06-30 03:00

Alla som kämpat med ostfyllda köttbitar på grillen vet hur knepigt det kan vara att få våra traditionella ostar att hänga kvar ända fram till tallriken. Här är det egentligen bara halloumi som gäller. Till skillnad från vanliga ostar har halloumi en nästan gummiliknande konsistens. Det knarrar lätt när man äter den rå och på grill eller i panna får den en knaprig yta och något mjukare innehåll.

Av fårmjölk
Från början kommer osten från Cypern och ska det vara äkta vara bör den vara gjord på fårmjölk även om både get- och komjölk ger bra resultat. Tekniken ligger i att avskilja ostens protein under tillverkningen, vilket sker genom upphettning av ostmassan innan den formas och läggs i saltlake. En vanlig krydda, ofta blandad direkt i osten, är fint hackad mynta. På senare tid har även andra örtkryddor dykt upp som smaksättare.

Med lax
Just örtkryddad halloumi passar bra att skära ner i sockerbitsstora tärningar och blanda i sallader. Här tuffar vi till en vanlig sommarsallad med varmrökt lax med halloumi. Den mjuka laxen och hårda osten bildar en spännande kontrast som båda vinner på. Toppa med citronvinägrett och bjud ett rustikt bröd som torrostas i stekpannan till.

Gammalt blir nytt
Mer traditionella är grillspetten med nötkött, halloumi och fasta grönsaker. Alla har goda förutsättningar att hänga kvar på spetten och de bjuds på en bädd av blandade salladsgrönsaker, lite på temat "man tar vad man har".

Avrunda med friterad halloumi. Vi lånar receptgrunden från den svenska 70-talsplågan friterad camembert och bjuder nu som då en matsked varm hjortronsylt och friterad persilja till. Rena nostalgitrippen med andra ord.

Sommarsallad med varmrökt lax,
halloumi och citronvinägrett

För 4 personer

400 g varmrökt lax

150 g örtkryddad halloumi

2 ägg

1 huvud isbergssallad

några blad rosésallad

1 gurka

300 g körbärstomater

Till vinägretten:

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk olivolja med citronsmak

1 msk vatten

Att äta till:

citron

bladpersilja

lantbröd

1. Hårdkoka äggen. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten, koka upp och beräkna koktiden till 8 minuter från det att vattnet kokar. Spola äggen i kallt vatten.

2. Riv salladen ganska grovt ner i en större skål. Skär tomaterna i halvor och gurkan i bitar. Blanda och fördela grönsakerna i 4 portionsskålar.

3. Plocka ner laxen i bitar. Ta inte med skinn och ben. Skär halloumin i sockerbitsstora bitar. Droppa fisk och ostbitar över salladsportionerna. Blanda vinäger, olja och vatten i en liten skål. Slå en knapp matsked vinägrett över varje portion. Avsluta med ägghalva, persilja och citron.

4. Rosta tjocka bitar lantbröd i torr men het stekpanna. Bjud brödet varmt till salladen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!